Jagode

Ovi snažni vesnici proleća još od antičkog doba poštuju se i kao slatki desert i kao zalogaj bogat lekovitim svojstvima. Njihov nutritivni sastav, u kojem se ističe visok udeo gvožđa i folne kiseline, dobro je došao već u najranijem periodu razvoja deteta, u majčinoj utrobi.

Plodovi jagode bogati su vitaminom C

Plodovi jagode bogati su vitaminom C, jednim od najjačih antioksidansa, ali i drugim antioksidansima, kao što su fenolni fitonutrijenti elagitanini i antocijani, koji im osiguravaju jarko crvenu boju i pružaju snažnu antioksidativnu i protivupalnu zaštitu. Međutim, nutritivno bogatstvo ovde ne prestaje. Plod jagode, uz obilje voćnih šećera i kiselina, sadrži i prebiotske sastojke, kao što su pektini, čija je uloga hranjenje ćelije crevnog epitela i snabdevanje energijom dobrih bakterija u sistemu za varenje. 

Činjenica da ovo voće spada u grupu namirnica koja nosi titulu „superhrane“ govori o kakvom nutritivnom blagu je reč.

Jagode su bobičasto voće koje se ubraja među namirnice za koje se navodi da imaju povećano alergeno dejstvo, međutim ne spada u osam najjačih nutritivnih alergena, gde se nalaze mleko, jaja, pšenica (gluten), soja, orašasti plodovi, kikiriki, riba i školjke. Upravo iz ovog razloga jagode se u ishranu odojčeta uvode sa povećanim oprezom, što podrazumeva davanje kašica sa ovim voćem u 8. mesecu detetovog života, uz šta bi najbolje bilo da majka još uvek doji. Jagode se daju prvo u manjim količinama, tokom prvog dela dana, i pri tome se prate moguće reakcije, koje se javljaju u prvom redu u obliku ekcema, zatim svraba i oticanja usta, jezika i grla, kao i poteškoća sa disajnim i gastrointestinalnim sistemom. Izrazito ozbiljne posledice alergije na jagode, kao što su anafilaksija i anafilaktički šok, javljaju se veoma retko. Najsigurnije je uvoditi jagode u ishranu odojčeta u obliku kašica. Može se naime dogoditi da dete udahne bobičasto. 

Konvencionalni uzgoj jagoda uključuje korišćenje zaštitnih sredstava, pesticida i insekticida, zato se preporučuje obavezno oprati ovo voće u tečnoj vodi, a ako ne može da se nabavi iz ekouzgoja, dodatno tretiranje u sirćetu ili limunskoj kiselini i sodi bikarboni najbolje će ukloniti tragove hemikalija.

Dobro oprane i usitnjene jagode obogatiće obrok vašeg deteta, pa tako žitna ili mlečna kašica mogu postati snažne „superkašice“.

Jagodica Bobica (voćno-mlečna kašica, 8 m.)

  • 5 srednjih jagoda
  • 1/2 manje banane
  • 50 g probiotskog jogurta

Priprema:
Jagode dobro operite, te ih zajedno sa bananom i jogurtom umiksajte ili zgnječite u ukusnu kašicu za svog mališana.

Šarena ekipa (voćno-povrćna kašica, 8 m.)

  • 3 srednje jagode
  • 1/2 jabuke
  • 1 srednja šargarepa
  • ¼ kelerabe
  • mali prstohvat cimeta

Priprema:
Sveže voće i povrće dobro operite, jabuku, šargarepu i kelerabu skuvajte, ohladite pa im dodajte jagode i cimet, a zatim štapnim mikserom pretvorite voće i povrće u kašicu.

Voćne kašice

Pri uvođenju novih namirnica u ishranu odojčeta upravo zbog svoje slatkoće voće više nije na prvom mestu. Nove direktive, naime, preporučuju uvođenje voća na samom kraju, kada smo u ishranu odojčeta već uveli većinu povrća, mesa i ribe.

Pročitaj članak
Tajana Würth Mosner
Tajana Würth Mosner,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Na osećaj sitosti utiču različiti fizičko-hemijski nadražaji u ustima i ždrelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca.

Pročitaj članak
mag. Polona Gašperič
mag. Polona Gašperič,
regionalni voditelj robne marke Novalac
Članci o ishrani odojčadi