Moji prvi obroci

Od početka 5. do 7. meseca (dakle nakon navršenog 4. do 6. meseca) energetska vrednost nutrijenata u majčinom mleku, odnosno mlečnoj formuli više nije dovoljna za brzi rast odojčeta.

Zato se kašasta/čvrsta/kruta hrana počinje uvoditi između 4. i 6. meseca, ali ne pre navršene 17. nedelje i ne nakon 26. nedelje. Preporučuje se da svako odojče počne da jede nemlečnu hranu do navršene 26. nedelje.

Kašica od povrća, krompira i mesa (od navršenog 5. do 7. meseca)

Količina/obrok

Sastojci i priprema
(važno: ne sme se dodavati so i šećer)

20-30 g

Sastojci: nemasno meso (teleće, pileće, ćureće, zečetina) ili žumance* (jedanput nedeljno) ili morska riba*.
Priprema: Skuvajte u maloj količini vode, iseckajte i ispasirajte. Ribu pecite ili dinstajte, ne smete je pržiti u ulju.

90-100 g 

Sastojci: povrće (npr. šargarepa, tikvice, karfiol, keleraba, brokoli, bundeva, komorač, spanać).
Priprema: Operite, isecite sitno i skuvajte na pari ili u maloj količini vode.

40-60 g 

Sastojci: krompir ili pirinač ili palenta ili pšenica**, raž**, ječam**, zob**, (biožitarice za odojče**, testenina**).
Priprema: Oljuštite i isecite krompir. Kuvajte zajedno sa povrćem na pari ili u maloj količini vode ili supe u kojoj se kuvalo meso; nemojte baciti vodu, nego je upotrebite*** i svim ostalim sastojcima dodajte meso.

30-45 g 

Sastojci: voćni sok (od jabuke ili ribizle – ili sok obogaćen vitaminom C: bar 40 mg vitamina C/100 ml soka ili pasirano voće).
Priprema: Umešajte u pripremljeni obrok.

8-10 g  

Sastojci: biljno ulje (ulje uljane repice ili sojino ulje ili maslinovo ulje), povremeno maslac. 
Priprema: Umešajte u pripremljeni obrok.

* nakon navršenog 6. meseca
** sadrži gluten, koji se postupno uvodi između navršenog 6. i 7. meseca u malim količinama
*** takva voda sadrži mnogo vitamina i zato se ne sme prosuti

Mlečno-žitna kašica (od navršenog 6. do 8. meseca)

Količina/obrok

Sastojci i priprema
(važno: ne sme se dodavati so i šećer)

200 ml 

Sastojci: majčino mleko ili prelazna mlečna formula (npr. Novalac 2).

20 g 

Sastojci: integralne žitne pahuljice (pirinač, kukuruzna krupica, pšenična krupica**, zobene pahuljice**, zob**, raž**).
Priprema: Skuvajte u maloj količini vode; već pripremljene kašice pripremite prema uputstvu proizvođača.

20 g

Sastojci: pasirano voće ili voćni sok
Priprema: Umešajte u pripremljeni obrok.

** sadrži gluten, koji se postepeno uvodi između navršenog 6. i 7. meseca u malim količinama

Žitno-voćna kašica (od navršenog 7. do 9. meseca)

Količina/obrok

Sastojci i priprema
(važno: ne sme se dodavati so i šećer)

20 g
90 ml 

Sastojci: integralne žitne pahuljice bez dodatog šećera (zobene pahuljice, pšenični griz).
Voda.
Priprema: Skuvajte u maloj količini vode; već pripremljene kašice pripremite prema uputstvu proizvođača.

100 g

Sastojci: pasirano voće (sveže sezonsko voće, npr. jabuke, kruške, breskve, nektarine, kajsije, borovnice, maline; banane su veoma slatke pa ih treba zgnječiti sa manje slatkim voćem) ili voćni sok.
Priprema: Umešajte u pripremljeni obrok.

5 g 

Sastojci: biljno ulje (ulje uljane repice ili sojino ulje ili maslinovo ulje), povremeno maslac.
Priprema: Umešajte u pripremljeni obrok.

Česta glad

Na osećaj sitosti utiču različiti fizičko-hemijski nadražaji u ustima i ždrelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca.

Pročitaj članak
mag. Polona Gašperič
mag. Polona Gašperič,
regionalni voditelj robne marke Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
mag. Polona Gašperič
mag. Polona Gašperič,
regionalni voditelj robne marke Novalac
Članci o ishrani odojčadi