Početna > Novosti > 2013 > Pedijatar savetuje

Pedijatar savetuje

U našoj novoj rubrici savetuje pedijatar Denis Baš, dr. med. U rubriku ćemo redovno dodavati nove teme.

U našoj novoj rubrici savetuje pedijatar Denis Baš, dr. med. U rubriku ćemo redovno dodavati nove teme.

Kakve kreme za sunce se preporučuju za decu?

Kod dece uzrasta do 6 meseci savetujem upotrebu zaštitnih krema na bazi mineralnih sastojaka (bez hemijskih komponenti), a nakon tog uzrasta mogu se upotrebljavati i kreme sa hemijskom zaštitom. Preparati za zaštitu od sunca treba da štite od UVA i UVB zraka i imaju zaštitni faktor od 30 ili više. Količina kreme koja se nanosi mora biti dovoljna, a mazanje je potrebno svaka dva sata, odnosno nakon svakog izlaska iz vode. Naravno, i pored upotrebe zaštitne kreme treba se zadržavati u senci i ograničiti kretanje na suncu između 10 i 16 sati.

Da li je letnja sobna temperatura previsoka za adaptirana mleka (naročito na godišnjem odmoru, u kampu…)?

Pri pripremi mlečne formule treba uvažavati osnovne higijenske navike. Uvek operite ruke, upotrebite čistu flašicu i cuclu, vodu prethodno prokuvajte i ohladite, u skladu sa uputstvom pomešajte formulu u prahu i vodu zatim flašicu ohladite pod mlazom vode do telesne temperature. Kada se formula pripremi unapred, treba je odmah ohladiti i čuvati u frižideru na najviše 4 °C. Pod ovim uslovima može se čuvati najviše 12 sati. Pripremljenu formulu zagrejte neposredno pre hranjenja i potrošite najkasnije u okviru 20 minuta nakon grejanja. Sebi možete olakšati i ukoliko detetu date gotove napitke, koje su proizvođači već pripremili. Postupajte u skladu sa priloženim uputstvom.

Da li se dete sa ovčijim boginjama sme kupati u moru?

Detetu obolelom od ovčijih boginja ne preporučujem kupanje u bazenu ili moru. Razloga je više. Bolest je izuzetno zarazna, zato dete mora da ostane kod kuće dok se svi plikovi po koži i sluzokožama ne osuše. To obično traje od 7 do 10 dana. Za vreme infekcije detetov imunitet je oslabljen, a obolela koža sklonija infekcijama. Izloženost suncu dodatno šteti zahvaćenoj koži.

Da li je zaista dobro da dete leti hoda boso?

Ortopedi i neurolozi tvrde da dete leti treba biti što više boso. Za stimulaciju stopala je najbolja gruba površina (pesak, sitni kamenčići, trava) jer se na taj način odvija prirodna fizioterapija – stimulacija kože i mišića tabana. Naravno, zadatak roditelja je da procene da li je za dete koje hoda boso ta površina bezbedna . U kojem uzrastu se odojče sme kupati u moru, a kada u bazenu?Ako je reč o zdravom odojčetu koje se normalno razvija, ono može ići sa roditeljima u bazen ili dovoljno zagrejano more u uzrastu od 3 do 4 meseca, kada je već sposobno kontrolisati položaj glavice. Treba uzeti u obzir individualan razvoj deteta i navike porodice, kao i mikrobiološku i hemijsku čistoću vode u kojoj se dete kupa. Dete mora biti sve vreme pod roditeljskim nadzorom, čak i kad je u manjem bazenu.

Koliko stepeni mora imati more da se možemo kupati sa 6-mesečnom bebom?

U poređenju sa većom decom i odraslima odojčad s obzirom na telesnu težinu imaju veću telesnu površinu i još nerazvijene mehanizme regulisanja telesne temperature. Zato je kod njih brže moguće pothlađivanje ili pregrejavanje tela. Voda koja je primerena za kratkotrajno kupanje (15 minuta) načelno bi trebala imati temperaturu oko 28–30 ºC. Jadransko more većinom ne dostiže tako visoku temperaturu, zato je pogodnije kupanje u bazenu. U obzir treba uzeti i individualne razlike između dece, naime neka deca će se veoma rado brčkati na toj temperaturi, dok će kod drugih ona izazivati nelagodu. Roditeljima savetujem da pokušaju sa manjim bazenom u koji su sipali slanu vodu i da se zatim na osnovu detetove reakcije odluče za daljnje korake.


pedijatar Denis Baš, dr. med.