Početna > Ishrana odojčadi

Ishrana odojčadi

Sve što pojedemo utiče na naše zdravlje i telo. Hrana je naročito važna od začeća do detetove druge svećice na torti. Ishrana vašeg deteta mora obezbediti sve hranjive sastojke i energiju potrebnu za zdrav razvoj i rast.

Gastrointestinalni i imuni sistem kod odojčadi još nisu sasvim razvijeni i zato su deca osetljivija na ono šta pojedu. Posledice mogu biti trenutne (proliv, povraćanje, zatvor...) ili su manje očite i manifestuju se tek posle više godina (gojaznost, srčane bolesti...). Stoga zdravu ishranu treba naučiti već u detinjstvu budući da može uticati na kvalitet života u kasnijem životu.

Važnost hrane u najranijem periodu života

Kod odojčadi je hrana naročito važna jer može promeniti rizik od razvoja nekih bolesti. Zato je industrija adaptiranog mleka za odojčad postigla velik razvoj od svojih početaka, kad je obezbeđivala samo preživljavanje nedojene dece, do današnjih dana, kada mlečnim formulama odojče postiže jednak stepen razvoja kao dojeno dijete.

Iako danas sve mlečne formule na tržištu omogućuju preživljavanje odojčeta, nije u redu da se sve razmatraju jednako. Već i male promene sastava mleka mogu značiti veliku promenu zdravlja kasnije u životu. Zato pri izboru adaptiranog mleka treba izabrati stručan i pouzdan savet. Pre kupovine raspitajte se kod farmaceuta, pedijatra ili svoje patronažne sestre.

Od rođenja do 6. meseca života najvažnija hrana u životu vašega deteta jeste mleko. Od navršene prve godine ishrana deteta jednaka je kao za druge članove porodice.

Tegobe odojčadi

Smetnje varenja odojčadi mogu se pojaviti ubrzo posle rođenja i iako su prolaznog karaktera, ipak mogu uticati na detetovo raspoloženje i kvalitet života čitave porodice. Te tegobe mogu biti uzrok nedostatka sna, stresa i brojnih briga za detetovo zdravlje.