Početna > Katalog proizvoda > Novalac IT

Kome je namenjen Novalac IT?

 • Odojčadi koja često ima tvrdu stolicu
 • Odojčadi koja ima stolicu dva puta nedeljno ili čak manje 
 • Odojčadi sa zatvorom
 • Odojčadi sa otežanim pražnjenjem creva (plaču i jako se napinju) 
 • Odojčadi od rođenja do 6. meseca života

Kratak opis

Novalac IT namenjen je odojčadi do 6. meseca, a za odojčad od 6. meseca je deo mešovite ishrane. Novalac IT je namenjen odojčadi koja često imaju tvrdu stolicu, imaju stolicu manje od 2 puta nedeljno i imaju problema sa pražnjenjem creva.

Prednosti

 • Omekšava stolicu i olakšava pražnjenje creva 
 • Povećana količina laktoze deluje prebiotski – dobra hrana za korisne crevne bakterije
 • Veća količina magnezijuma povećava pokretljivost creva i time olakšava pražnjenje creva

Novalac IT mlečna formula prilagođena je za odojčad sa zatvorom uzrasta od rođenja do navršenog 6. meseca ako ih majke ne doje. Novalac IT zadovoljava sve nutritivne potrebe odojčadi do 6. meseca, a za odojčad stariju od 6 meseci deo je mešovite ishrane. Novalac IT namenjen je odojčadi do 6. meseca, a za odojčad od 6. meseca je deo mešovite ishrane. Novalac IT je namenjen odojčadi koja često imaju tvrdu stolicu, imaju stolicu manje od 2 puta nedeljno i imaju problema sa pražnjenjem creva.

Zatvor ili konstipacija

Zatvor je česta gastrointestinalna tegoba odojčadi za koju je karakteristično neredovno i bolno pražnjenje creva usled poremećenog rada creva. Kod odojčeta govorimo o zatvoru kada ima stolicu dva puta nedeljno ili čak manje. Stolica je tvrđa, a pražnjenje creva otežano.

Kod odojčadi sa zatvorom u ishrani se preporučuje upotreba mlečne formule Novalac IT.

Novalac IT  je mlečna formula sa povećanom količinom laktoze i magnezijuma za lakše pražnjenje creva i sprečavanje zatvora kod odojčadi.

Povećana količina laktoze ima dvostruko dejstvo: privlači vodu u debelo crevo i tako omekšava stolicu, a istovremeno ima prebiotski efekat jer kao hrana za korisne bakterije u crevima ubrzava njihovo razmnožavanje i time povećava volumen stolice. Laktoza u debelom crevu fermentira u mlečnu kiselinu, koja ubrzava peristaltiku. Pored toga Novalac IT ima povećanu količinu magnezijuma, koji privlači vodu i time omekšava stolicu, povećava volumen stolice i utiče na peristaltiku creva te time omogućuje češće i lakše pražnjenje creva.

Mlečna formula Novalac IT zadovoljava sve nutritivne potrebe odojčeta jer je obogaćena gvožđem, sadrži optimalnu količinu masti i proteina te osigurava sve važne aminokiseline, minerale i vitamine.

Novalac IT je deo velike grupe proizvoda posebno prilagođenih odojčadi pažljivo izabranim sastojcima i kontrolisanim kvalitetom. Nakon navršenog 12. meseca preporučuje se prelaz na mleko za malu decu Novalac 3.

Sastav mlečne formule Novalac u skladu je sa evropskim direktivama o dečijoj mlečnoj hrani, ne sadrži genetski modifikovane organizme (GMO), a ni gluten.

Uobičajeno doziranje mlečne formule Novalac IT:

Starost (meseci)

0

1

2

3

4

5

6 +

Telesna težina(kg)

4

5

6

6,5

7

7,5

> 7,5

Broj obroka/dan

6–7

5

5

5

4

4

3*

Broj merica za pripremu jednog obroka

4

4

5

6

7

7

7

Količina vode (ml)

120

120

150

180

210

210

210

Do vrha napunjena i do ruba poravnata priložena merica sadrži 4,3 g mlečna formule Novalac IT. Jednu mericu rastvorite u 30 ml vode.

* kao deo mešovite ishrane

 

Uputstvo za pripremu

Alergeni

 • Obrano mleko
 • Sojin lecitin
 • Laktoza
 • Mlečni proteini

Jednostavni prvi obroci

Nakon navršene 17. nedelje života odojčeta (što odgovara starosti od navršena 4 meseca) vreme je za uvođenje novih namirnica i kašaste/čvrste hrane (dopunska ishrana). Kod sve odojčadi uvođenje mešane hrane mora se započeti do 26. nedelje života.

Pročitaj članak
Andreja Širca Čampa
Andreja Širca Čampa,
univ. dipl. inž. živ. tehn.
klinička dijetetičarka

Hranjenje na flašicu – kada i koliko

Posle rođenja deteta mame su često zabrinute i pitaju se da li njihovo odojče dobija dovoljno hrane. Najbolji pokazatelj je pravilno dobijanje na težini. Ako je odojče hranjeno na flašicu, merenje količine popijenog mleka je jednostavnije nego kod dojenja.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac