Početna > Katalog proizvoda > Novalac IT

Kome je namenjen Novalac IT?

 • Odojčadi koja često ima tvrdu stolicu
 • Odojčadi koja ima stolicu dva puta nedeljno ili čak manje 
 • Odojčadi sa zatvorom
 • Odojčadi sa otežanim pražnjenjem creva (plaču i jako se napinju) 
 • Odojčadi od rođenja do 6. meseca života

Kratak opis

Početna mlečna formula Novalac IT primerena je za odojčad sa zatvorom od rođenja do 6. meseca života.

Prednosti

 • Omekšava stolicu i olakšava pražnjenje creva 
 • Povećana količina laktoze deluje prebiotski – dobra hrana za korisne crevne bakterije
 • Veća količina magnezijuma povećava pokretljivost creva i time olakšava pražnjenje creva

Novalac IT mlečna formula prilagođena je za odojčad sa zatvorom od rođenja do navršenog 12. meseca ako ih majke ne doje. Novalac IT zadovoljava sve nutritivne potrebe odojčadi do 6. meseca, a za odojčad stariju od 6 meseci deo je mešovite ishrane.

Zatvor ili konstipacija

Zatvor je česta probavna smetnja kod odojčadi, za koju je karakteristično neredovno i bolno pražnjenje creva usled poremećenog rada creva. Kod odojčeta govorimo o zatvoru kada ima stolicu dva puta nedeljno ili čak manje. Stolica je tvrđa, a pražnjenje creva otežano.

Kod odojčadi sa zatvorom u ishrani se preporučuje upotreba mlečne formule Novalac IT.

Novalac IT jedina je mlečna formula sa povećanom količinom laktoze i magnezijuma za lakše pražnjenje creva i sprečavanje zatvora kod odojčadi.

Povećana količina laktoze ima dvostruko dejstvo: privlači vodu u debelo crevo i tako omekšava stolicu, a istovremeno ima prebiotski efekat jer kao hrana za korisne bakterije u crevima ubrzava njihovo razmnožavanje i time povećava volumen stolice. Laktoza u debelom crevu fermentira u mlečnu kiselinu, koja ubrzava peristaltiku. Pored toga Novalac IT ima povećanu količinu magnezijuma, koji privlači vodu i time omekšava stolicu, povećava volumen stolice i utiče na peristaltiku creva te time omogućuje češće i lakše pražnjenje creva.

Mlečna formula Novalac IT zadovoljava sve nutritivne potrebe odojčeta jer je obogaćena gvožđem, sadrži optimalnu količinu masti i proteina te osigurava sve važne aminokiseline, minerale i vitamine.

Novalac IT je deo velike grupe proizvoda posebno prilagođenih odojčadi pažljivo izabranim sastojcima i kontrolisanim kvalitetom. Nakon navršenog 12. meseca preporučuje se prelaz na mleko za malu decu Novalac 3.

Sastav mlečne formule Novalac u skladu je sa evropskim direktivama o dečijoj mlečnoj hrani, ne sadrži genetski modifikovane organizme (GMO), a ni gluten.

Uobičajeno doziranje mlečne formule Novalac IT:

Starost (meseci)

0

1

2

3

4

5

6 +

Telesna težina(kg)

4

5

6

6,5

7

7,5

> 7,5

Broj obroka/dan

6–7

5

5

5

4

4

3*

Broj merica za pripremu jednog obroka

4

4

5

6

7

7

7

Količina vode (ml)

120

120

150

180

210

210

210

Do vrha napunjena i do ruba poravnata priložena merica sadrži 4,3 g mlečna formule Novalac IT. Jednu mericu rastvorite u 30 ml vode.

* kao deo mešovite ishrane

 

Uputstvo za pripremu

Alergeni

 • Obrano mleko
 • Sojin lecitin
 • Laktoza
 • Mlečni proteini

Jagode

Jagode se u ishranu odojčeta uvode sa povećanim oprezom, što podrazumeva davanje kašica sa ovim voćem u 8. mesecu detetovog života. Jagode obogatiće obrok vašeg deteta, pa tako žitna ili mlečna kašica mogu postati snažne „superkašice“.

Pročitaj članak
Tena Niseteo,
dipl. inž. preh. tehn.
klinička dijetetičarka/nutricionista
Dečija bolnica, Zagreb

Uspostavljanje dojenja

Najbolje je započeti dojenje odmah posle samog porođaja; u porodilištu će vam preporučiti i omogućiti prvo dojenje u porođajnoj sali.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,