Početna > Katalog proizvoda > Novalac NF

Kome je namenjen Novalac NF?

  • Odojčadi koja je često gladna već 1 ili 1,5 h posle uobičajenog obroka 
  • Odojčadi koja je preko dana hranjena drugom mlečnom formulom i često se budi noću Novalac NF može se ponuditi samo kao večernji, poslednji obrok
  • Odojčadi od rođenja do 6. meseca života

Kratak opis

Početna mlečna formula Novalac NF primerena je za odojčad od rođenja do 6. meseca života.

Prednosti

  • Obezbeđuje dugotrajniju sitost zbog sadržanih dugolančanih ugljenih hidrata koji se metabolišu duže
  • Ne usporava varenje
  • Nema veću energetsku vrednost od drugih mlečnih formula
  • Može se upotrebljavati samo kao večernji obrok (za duži san odojčeta preko noći)

Novalac NF početna mlečna formula prilagođena je za odojčad od rođenja do navršenog 12. meseca ako ih majke ne doje. Namenjen je za ishranu odojčadi koja su često gladna u toku dana i kao večernji ili noćni obrok. Novalac NF zadovoljava sve nutritivne potrebe odojčadi do 6. meseca, a za odojčad stariju od 6 meseci deo je mešovite ishrane.

Sitost

Na osećaj sitosti utiču različiti fizičko-hemijski nadražaji u ustima i ždrelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Kada svareni nutrijenti uđu u krv, na raspolaganju su veće količine glukoze (šećera) koja daje osećaj sitosti. Kad nam nivo glukoze u krvi padne, opet osećamo glad. Hrana bogata sporo svarljivim ugljenim hidratima sporije se vari i tako utiče na usporenu apsorpciju glukoze (šećera) u krv, što daje osećaj dugotrajne sitosti.

Novalac NF je mlečna formula sa sporo svarljivim ugljenim hidratima koja obezbeđuje dugotrajnu sitost odojčeta, bez povećanog unosa kalorija. Kod odojčadi koja su često gladna preporučuje se upotreba mlečne formule Novalac NF (može i samo za večernji obrok), koja sadrži sporo svarljive ugljene hidrate i dugolančane masne kiseline koje obezbeđuju dugotrajnu sitost odojčadi.

Novalac NF zadovoljava sve nutritivne potrebe odojčeta jer je obogaćen gvožđem, sadrži optimalnu količinu masti i proteina te osigurava sve važne aminokiseline, minerale i vitamine.

Novalac NF je deo velike grupe proizvoda posebno prilagođenih odojčadi pažljivo izabranim sastojcima i kontrolisanim kvalitetom. Nakon 12. meseca preporučuje se prelaz na mleko za malu decu Novalac 3.

Sastav mlečne formule Novalac u skladu je sa evropskim direktivama o dečijoj mlečnoj hrani, ne sadrži genetski modifikovane organizme (GMO), a ni gluten.

Uobičajeno doziranje mlečne formule Novalac NF:

Starost (meseci)

0

1

2

3

4

5

6 +

Telesna težina (kg)

4

5

6

6,5

7

7,5

> 7,5

Broj obroka/dan

6–7

5

5

5

4

4

3*

Broj merica za pripremu jednog obroka

4

4

5

6

7

7

7

Količina vode (ml)

120

120

150

180

210

210

210

Do vrha napunjena i do ruba poravnata priložena merica sadrži 4,3 g mlečne formule Novalac NF.

Jednu mericu rastvorite u 30 ml vode.

* kao deo mešovite ishrane

 

Uputstvo za pripremu

Alergeni

  • Obrano mleko
  • Sojin lecitin
  • Laktoza

Jagode

Jagode se u ishranu odojčeta uvode sa povećanim oprezom, što podrazumeva davanje kašica sa ovim voćem u 8. mesecu detetovog života. Jagode obogatiće obrok vašeg deteta, pa tako žitna ili mlečna kašica mogu postati snažne „superkašice“.

Pročitaj članak
Tena Niseteo,
dipl. inž. preh. tehn.
klinička dijetetičarka/nutricionista
Dečija bolnica, Zagreb

Uspostavljanje dojenja

Najbolje je započeti dojenje odmah posle samog porođaja; u porodilištu će vam preporučiti i omogućiti prvo dojenje u porođajnoj sali.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,