Početna > Katalog proizvoda > Novalac Night Formula

Kome je namenjen Novalac Night Formula?

  • Odojčadi koja je često gladna već 1 ili 1,5 h posle uobičajenog obroka 
  • Odojčadi koja je preko dana hranjena drugom mlečnom formulom i često se budi noću Novalac Night Formula može se ponuditi samo kao večernji, poslednji obrok
  • Odojčadi od rođenja do 6. meseca života

Kratak opis

Početna mlečna formula Novalac Night Formula primerena je za odojčad od rođenja do 6. meseca života.

Prednosti

  • Obezbeđuje dugotrajniju sitost zbog sadržanih dugolančanih ugljenih hidrata koji se metabolišu duže
  • Ne usporava varenje
  • Nema veću energetsku vrednost od drugih mlečnih formula
  • Može se upotrebljavati samo kao večernji obrok (za duži san odojčeta preko noći)

Novalac Night Formula početna mlečna formula prilagođena je za odojčad od rođenja do navršenog 12. meseca ako ih majke ne doje. Namenjen je za ishranu odojčadi koja su često gladna u toku dana i kao večernji ili noćni obrok. Novalac Night Formula zadovoljava sve nutritivne potrebe odojčadi do 6. meseca, a za odojčad stariju od 6 meseci deo je mešovite ishrane.

Sitost

Na osećaj sitosti utiču različiti fizičko-hemijski nadražaji u ustima i ždrelu povezani sa žvakanjem i rastezanjem želuca. Kada svareni nutrijenti uđu u krv, na raspolaganju su veće količine glukoze (šećera) koja daje osećaj sitosti. Kad nam nivo glukoze u krvi padne, opet osećamo glad. Hrana bogata sporo svarljivim ugljenim hidratima sporije se vari i tako utiče na usporenu apsorpciju glukoze (šećera) u krv, što daje osećaj dugotrajne sitosti.

Novalac Night Formula je mlečna formula sa sporo svarljivim ugljenim hidratima koja obezbeđuje dugotrajnu sitost odojčeta, bez povećanog unosa kalorija. Kod odojčadi koja su često gladna preporučuje se upotreba mlečne formule Novalac NF (može i samo za večernji obrok), koja sadrži sporo svarljive ugljene hidrate i dugolančane masne kiseline koje obezbeđuju dugotrajnu sitost odojčadi.

Novalac Night Formula zadovoljava sve nutritivne potrebe odojčeta jer je obogaćen gvožđem, sadrži optimalnu količinu masti i proteina te osigurava sve važne aminokiseline, minerale i vitamine.

Novalac Night Formula je deo velike grupe proizvoda posebno prilagođenih odojčadi pažljivo izabranim sastojcima i kontrolisanim kvalitetom. Nakon 12. meseca preporučuje se prelaz na mleko za malu decu Novalac 3.

Sastav mlečne formule Novalac u skladu je sa evropskim direktivama o dečijoj mlečnoj hrani, ne sadrži genetski modifikovane organizme (GMO), a ni gluten.

Uobičajeno doziranje mlečne formule Novalac NF:

Starost (meseci)

0

1

2

3

4

5

6 +

Telesna težina (kg)

4

5

6

6,5

7

7,5

> 7,5

Broj obroka/dan

6–7

5

5

5

4

4

3*

Broj merica za pripremu jednog obroka

4

4

5

6

7

7

7

Količina vode (ml)

120

120

150

180

210

210

210

Do vrha napunjena i do ruba poravnata priložena merica sadrži 4,3 g mlečne formule Novalac NF.

Jednu mericu rastvorite u 30 ml vode.

* kao deo mešovite ishrane

 

Uputstvo za pripremu

Alergeni

  • Obrano mleko
  • Sojin lecitin
  • Laktoza

Jednostavni prvi obroci

Nakon navršene 17. nedelje života odojčeta (što odgovara starosti od navršena 4 meseca) vreme je za uvođenje novih namirnica i kašaste/čvrste hrane (dopunska ishrana). Kod sve odojčadi uvođenje mešane hrane mora se započeti do 26. nedelje života.

Pročitaj članak
Andreja Širca Čampa
Andreja Širca Čampa,
univ. dipl. inž. živ. tehn.
klinička dijetetičarka

Hranjenje na flašicu – kada i koliko

Posle rođenja deteta mame su često zabrinute i pitaju se da li njihovo odojče dobija dovoljno hrane. Najbolji pokazatelj je pravilno dobijanje na težini. Ako je odojče hranjeno na flašicu, merenje količine popijenog mleka je jednostavnije nego kod dojenja.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac