Riba u ishrani odojčeta

Ribu kao i meso svrstavamo u namirnice koje su glavni izvor belančevina. Riba je važan izvor belančevina visoke biološke vrednosti, a ujedno je i lako svarljiva. Takođe je dobar izvor vitamina B3, B6, B12, riboflavina, folne kiseline, kao i minerala poput joda, selena, kalijuma i gvožđa.

Poslednjih godina riba je više nego zbog svojih lako svarljivih belančevina važna zbog toga što sadrži »dobre« masti. Riblja masnoća sadrži dugolančane višestruko nezasićene ω-3 masne kiseline, većinom eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA). Sadržaj masnoća u ribi zavisi od vrste ribe, sezone i temperature vode u kojoj je riba živela. Imajući u vidu sve pomenute faktore udeo masti u ribi oscilira od pola do petnaest procenata.

Riblje meso ima povoljan hranljivi sastav i treba ga ponuditi odojčetu nakon navršenog šestog meseca starosti. Kad smo u ishranu odojčeta već uspešno uveli meso, možemo pokušati da ga povremeno zamenimo masnom morskom ribom (preporučujemo da bude zastupljena jedanput nedeljno). Time ćemo obogatiti jelovnik odojčeta i istovremeno mu omogućiti unos važnih hranljivih materija. Pomenute ω-3 masne kiseline (EPA i DHA) imaju važnu ulogu kod odojčadi u razvoju oštrine vida, rastu i psiho motornom razvoju. Pored toga u morskoj ribi nalaze se i vitamini A i D, koji su rastvorljivi u mastima. Riba je takođe jedan od najbogatijih izvora joda u ishrani.

Kod konzumacije ribe tradicionalno smo zabrinuti zbog teških metala , ali to se ne može uporediti sa svim pozitivnim efektima koji riba ima na rast i razvoj odojčeta. Treba biti oprezan i napraviti pravi izbor ribe. Poznato je da veće i starije ribe akumuliraju veće količine teških metala.

Za ishranu odojčeta se zato preporučuju mlade i male ribice koje se nalaze na početku lanca ishrane. Birajte dakle ribe poput skuše, oslića, sardele i lososa. Teške metale sadrže obično tuna, morski pas, kao ribe iz Baltičkog mora pa se one ne preporučuju za ishranu odojčeta.

Pripremanje obroka sa ribom može biti vrlo jednostavno i brzo, pošto je ribi za razliku od mesa potrebna kraća termička obrada. Pazimo samo na to da ribu pripremamo na zdrave načine tako što je kuvamo, dinstamo ili pečemo, nikada odojčetu ne dajemo prženu ribu. Nekada malo više posla ima oko čišćenja ribe od sitnih koščica. Kada pripremamo ribu za ishranu odojčeta i malog deteta treba je potpuno očistiti od koščica (najefikasnija metoda čišćenja ribe od koščica je drobljenje kuvanog ribljeg mesa između prstiju). Da bi priprema prvog ribljeg obroka bila lakša, pripremili smo nekoliko interesantnih recepata koje možete isprobati za odojče nakon navršenog šestog meseca.

Testenina sa lososom

 • 30 g fileta lososa
 • 1 paradajz (srednje veličine) oljušteni 
 • 60 g kuvane sitne testenine bez jaja
 • 10 g ulja uljane repice

Priprema:

Lososov file stavite na uljem namašćenu aluminijumsku foliju i obložite ga oljuštenim i nasečenim paradajzom. Sve zajedno umotajte u aluminijsku foliju i pecite 20 minuta na temperaturi od 180 oC. U međuvremenu skuvajte testeninu. 

Sa pečenog lososa prvo odstranite paradajz, zatim ribu nadrobite i pri tome odstranite sve koščice. Usitnjeni losos izgnječite zajedno sa paradajzom i sokom koji je ostao od pečenja te dodajte kuvanu testeninu. Na kraju umešajte kašičicu ulja uljane repice i poslužite.

Oslić sa krompirom i spanaćem 

 • 30 g fileta od oslića ili haringe
 • 1 manji krompir
 • 70 g spanaća
 • 10 g ulja uljane repice

Priprema:

Riblji file ispecite u tiganju. Posebno skuvajte krompir i posebno spanać. Kuvani krompir izgnječite i dodajte mu male komadiće ribljeg mesa, koji ste prethodno očistili od koščica. U krompir sa ribom dodajte ulje uljane repice. Kuvani spanać sitno naseckajte i poslužite ga uz ribu i krompir.

Losos sa pireom od karfiola

 • 30 g lososa
 • 80 g karfiola
 • 50 g kuvanog pirinača
 • 10 g ulja uljane repice

Priprema:

Lososov file ispecite u tiganju. Karfiol skuvajte i izgnječite sa malo vode u kojoj se kuvao tako da dobijete kašu. Karfiolu dodajte male komadiće pečenog lososa i kašiku ulja uljane repice te sve zajedno izmešajte u kašu. Riblju kašu ponudite sa kuvanim pirinčem.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi