Početna > Zanimljivo > Uticaj carskog reza na mamu i bebu

Uticaj carskog reza na mamu i bebu

Carski rez je sve češći način porođaja. Na majku i dete utiče na različite načine, a najčešća poteškoća je spori oporavak mame posle porođaja i teže uspostavljanje dojenja.

Porođaj carskim rezom se ne može uvek najaviti. Za trudnice kod kojih se čitava trudnoća odvijala bez problema i koje su želele da rode prirodnim putem carski rez može da bude veliko razočaranje. Međutim, akušeri se uvek opredeljuju za carski rez sa određenom svrhom i samo onda ako za to postoji medicinski opravdan razlog kod majke ili deteta. Najvažnije je da su na kraju oboje zdravi, i mama i novorođenče.

Najveća razlika između vaginalnog porođaja i porođaja carskim rezom jeste to što novorođenče rođeno carskim rezom ne dolazi u kontakt sa maminom vaginalnom mikroflorom. Zato odojčad rođena carskim rezom kod rođenja ima drugačiju crevnu mikrofloru i nezreli imuni sistem. Zato mogu imati češće infekcije, tegobe sa varenjem, a moguća je i pojava alergija.

Ako je odojče dojeno majčinim mlekom, dobija korisne bakterije i sve neophodno potrebne hranljive sastojke za optimalan razvoj i rast. Ako dojenje nije moguće, upitajte pedijatra i farmaceuta u apoteci za savet koje adaptirano mleko da izaberete.

Na raspolaganju su mlečne formule za odojčad koje sadrže korisne bakterije (probiotike) koji pogodno utiču na razvoj imunog sistema odojčeta. Takva mleka ujedno sadrže i druge potrebne hranljive sastojke za rast i razvoj.

Uspostavljanje dojenja

Najbolje je započeti dojenje odmah posle samog porođaja; u porodilištu će vam preporučiti i omogućiti prvo dojenje u porođajnoj sali.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Kako sigurno pripremiti mlečnu formulu sa vodom?

Dodavanje veće količine vode u mlečnu formulu od preporučene radi uštede na mlečnoj formuli ili davanje vode detetu umesto obroka može izazvati opasno stanje koje zovemo trovanje vodom.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi