Početna > Poučni sadržaji > Kako će se posle porođaja promeniti vaš život?

Kako će se posle porođaja promeniti vaš život?

Da li se približava termin vašeg porođaja? Sigurno se pitate kako će se promeniti vaš život posle dolaska novorođenčeta? Nekoliko mogućih scenarija otkrivamo vam u nastavku.

1. Sve svoje vreme posvetićete odojčetu

Čestitamo! Vaše odojče stiglo je kući i vaš život menja se na prekrasan i nepredvidljiv način. Sasvim ste se prilagodili satnici svoje bebe. Novorođenče spava do 18 sati na dan, međutim to spavanje nije kontinuiran, naravno. Između perioda spavanja nižu se hranjenje, previjanje i puno puno maženja.

SAVET: Posle prvih haotičnih nedelja u kojima je vladao nered, odojče će početi da spava duže u kontinuitetu. Njegova satnica postaće sve predvidljivija, a vi ćete postati svetski prvaci u upravljanju vremenom.


2. Pridružićete se novom velikom klubu

Odjednom ćete imati mnogo prijatelja. Neznanci koje budete sretali u šetnji smeškaće vam se, pitati vas o starosti i imenu odojčeta. Uključivaćete se u razgovore o odgajanju dece i vaspitanju… Ovaj klub u koji ste se učlanili sa dolaskom odojčeta zove se roditeljstvo i imaćete veliko društvo. Uživajte!

SAVET: Razvićete svoj način vaspitanja koji će možda biti sasvim drugačiji od vaspitanja vaše prijateljice ili komšinice. Nemojte se brinuti, verujte sebi – vaš način vaspitanja je najprimereniji za vašu porodicu.


3. Promeniće se vaš odnos sa partnerom

Dinamika vašeg odnosa biće drugačija. Sada imate još nekoga kome je potrebno mnogo vaše pažnje, što znači da će biti manje vremena za vas dvoje. Ako se jedan od roditelja brine za odojče, onda se onaj drugi može osetiti suvišnim. Često se takođe događa da partneri više ne razgovaraju onoliko koliko su ranije.

SAVET: Odvojite vreme samo za vas dvoje. Dogovorite se za sastanak i razgovarajte o svemu šta vam se događa.


4. Nova noćna satnica

Dobar (a naročito dovoljno dug) noćni odmor – šta to znači? Istina je, odojče će vam na neko vreme promeniti noćni ritam. Dobra vest je da ovaj period lošijeg spavanja neće trajati dugo. Dok vaše odojče ne prespava celu noć, najbolje je da se vi i partner smenjujete za noćno ustajanje.

SAVET: Kada odojče preko dana zaspi, nemojte se truditi da pozavršavate sve poslove u domaćinstvu, nego se radije i vi odmorite.

 


5. Biće puno gostiju

Vaša šira porodica i prijatelji želeće da vide vašega najmlađeg člana porodice. Kada dođu u posetu, debata će ići pre svega o tome kakva iskustva imaju ili su imali sa decom. Goste prihvatite kad se budete osetili spremni za njih, a neće biti pogrešno ako ih pre dolaska upitate da li su zdravi i zamolite ih da pre kontakta sa detetom operu ruke.

SAVET: Ako ste umorni, preopterećeni, sasvim je normalno da goste zamolite da dođu u posetu neki drugi dan. Dobri prijatelji će shvati.


6. Pravićete grimase i više nego vaše odojče

Odojče uči pomoću posmatranja i interakcije sa okolinom. Uskoro ćete i vi oponašati mnogo smešnih stvari da podstaknete razvoj odojčeta. Smejanje, plaženje jezika, grimase ili oponašanje različitih neobičnih glasova privući će pažnju odojčeta.

SAVET: Posle nekoliko nedelja primetićete da odojče proučava vaše lice, tako uči i ponavlja grimase koje mu pokazujete.


7. Trebaće vam pomoć

Odojčad su zabavna, ali im treba mnogo pažnje. Ne pokušavajte sve da uradite sami. Neka vam partner pomogne. Svako od vas dvoje mora imati u toku dana malo vremena samo za sebe, a u međuvremenu drugi brine o odojčetu. U slobodno vreme radite nešto prijatno – pogledajte film, čitajte, odite u šetnju ili priuštite sebi opuštajuću kupku.

SAVET: Ako ste samohrana majka/otac, ne treba da vam biti neprijatno da zamolite za pomoć prijatelje ili porodicu. Vreme koje posvetite samo sebi napuniće vas novom energijom.


8. Odojčetu je potreban razgovor

Kada razgovarate sa svojim odojčetom, događaju se dve stvari, odojče uči i vas dvoje se čvršće povezujete. Što više razgovarate sa odojčetom, odojče više uči i pojačava se vaše povezivanje.

SAVET: Oponašajte zvukove svog odojčeta – ba-ba, gu-gu i onda pričekajte njegov »odgovor«. Njegove zvukove opet ponovite. Ta vežba odojčetu omogućuje učenje dijaloga.


9. Osećaj krivice je uobičajen

Za vreme planiranja trudnoće i u trudnoći većina budućih roditelja smatra da će posle dolaska odojčeta život biti savršen. Kasnije ćete ponekad poželeti da se vrati vaš "stari život" dok još niste imali decu. Pošto možda nećete baš uživati u svakom trenutku sa svojim najmlađim, osećaćete se krivima. Niste jedini, to se događa. Sasvim je normalno da ponekad poželite malo samoće.

SAVET: Zamolite za pomoć. Kad je vaše odojče na primer na sigurnom, u krevetiću, pozovite prijateljicu i popričajte. Možete biti ponosni na sebe jer se snalazite u novoj situaciji.


10. Shvatićete da su dečije knjige zabavne

Ako ranije niste poznavali dečije knjige, sada ćete se zaljubiti u njih. Mnoge su napisane za decu i roditelje, tako da istovremeno zabavljaju i edukuju. Odojče obožava da mu se čita i nikad nije prerano da odojčetu predstavite svet knjiga.

SAVET: Glasno čitanje podstaknuće odojče da u kasnijim godinama bude bolji i strasniji čitač.


11. Pravićete greške

Možda ste pre porođaja pročitali puno knjiga o odgoju i roditeljstvu i obećali ste sami sebi da kao roditelji nikada nećete napraviti ili izreći neke stvari… A onda se dogodi upravo suprotno od planiranoga. Savršeni roditelji verovatno postoje samo u idealnom svetu, koji međutim ne postoji. Dozvolite sami sebi da budete samo »dovoljno dobri« roditelji. Opustite se, povremena odstupanja od vašeg planiranog pravca vaspitanja detetu neće škoditi.


12. Postaćete sudija

Sa odrastanjem deteta raste i vaša uloga sudije. Moraćete da pomiriti sporove između braće i sestara, postavite granice, ponekad izreknete kaznu. Disciplinovanje nije najjednostavniji i najprijatniji roditeljski zadatak, ali je u vaspitanju dece neophodan.

SAVET: Ako imate više dece, odvojite vreme za svako posebno. Tako će svako dete osećati da je dobilo dovoljno vaše pažnje.


13. Ljubav prema deci je iskrena

Kod nekih roditelja dešava se čim ugledaju svoje novorođenče, kod drugih taj trenutak dolazi nešto kasnije. Sigurno će doći trenutak kada ćete pri pogledu na svoje dete osetiti dubinu emocija koju do sada još niste poznavali. Uživajte i neka traje čitav život.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi