Početna > Česte tegobe odojčadi > Tegobe odojčadi > Alergija ili laktozna intolerancija?

Alergija ili laktozna intolerancija?

Kako ćete znati da li je reč o alergiji na kravlje mleko ili o nepodnošenju laktoze?

Iako dele neke zajedničke simptome, alergija na kravlje mleko i intolerancija laktoze su dva različita stanja i drugačije utiču na organizam.

Kod alergije na kravlje mleko imuni sistem preterano reaguje na belančevine u kravljem mleku. Alergijski simptomi mogu da se pojave odmah posle hranjenja, odnosno kontakta sa hranom ili tek posle nekoliko sati. Simptomi alergije se manifestuju na svim organskim sistemima (gastrointestinalni sistem, koža, disajni sistem), ali i opštom nelagodom, čestim plačem i slabijim dobijanjem na telesnoj težini. Alergija se javlja u prvim mesecima života. U lečenje alergije na kravlje mleko spada isključenje mlečnih belančevina iz ishrane odojčeta.

Sa druge strane, intolerancija na laktozu nema veze sa imunim sistemom, nego sa gastrointestinalnim sistemom. Intolerancija na laktozu javlja se zbog nedostatka laktaze u tankom crevu, enzima zaduženog za varenje mlečnog šećera (laktoze). Zato se intolerancija na mleko zove i primarna intolerancija na laktozu. Javlja se i kod dojene dece i one hranjene na flašicu. Znakovi intolerancije mogu biti nadutost, bol u stomaku, proliv i najčešće se javljaju od 30 minuta do dva sata posle konzumiranja namirnica koje sadrže laktozu. Koža i disajni organi uglavnom nisu zahvaćeni.

Postoji i sekundarna intolerancija laktoze koju uzrokuju oštećenja creva. Kod teških proliva ili alergije na belančevine kravljeg mleka crevo može biti oštećeno i zato epitelne ćelije ne izlučuju dovoljno enzima laktaze.


Simptomi se mogu rešiti isključenjem hrane koja sadrži laktozu, a kod odojčadi koja su na na dohrani korišćenjem mlečne formule sa smanjenom količinom laktoze. Naime, većina dece sa intolerancijom laktoze može podneti određenu količinu laktoze u hrani.

Ako su kod vašeg deteta prisutni neki od navedenih simptoma, savetujemo vam da posetite svog pedijatra i saznate da li je reč o alergiji, intoleranciji ili je prisutan simptom posledica nečeg drugog.

Šta očekivati od pedijatra?

Pedijatar vašeg deteta postavljaće vam mnogo pitanja o simptomima a vaši odgovori će pomoći u postavljanju dijagnoze. Zbog toga vam savetujemo da pripremite odgovore na sledeća pitanja:

  • Sa čime povezujete simptome? Šta je »okidač«?
  • Kada su se prvi puta pojavili simptomi?
  • Kojom brzinom su se razvili?
  • Koliko dugo su trajali simptomi?
  • Kako često se javljaju?
  • Da li su simptomi svaki put isti?
  • Da li ste vi ili vaš partner bili alergični kao dete i imate li još uvek alergiju?
  • Ima li vaše dete brata ili sestru koje je podložno alergijama?

Izuzetno važno je potražiti savet pedijatra pre nego što izbacite kravlje mleko iz ishrane jer je ono bogato važnim sastojcima za zdrav rast i razvoj deteta. Pedijatar će vam ponuditi alternativno rešenje koje će dete uzimati pod lekarskom kontrolom.

Kod dokazane alergije na belančevine kravljeg mleka kao prvi izbor se preporučuje hrana kod koje su belančevine rascepljene na manje delove (ekstenzivni hidrolizat) i više ne uzrokuju alergijske reakcije.

Odluku o tome koja mlečna formula je primerena za vaše dete prepustite detetovom pedijatru.

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Zatvor

Pod zatvorom se podrazumeva neredovno pražnjenje creva kod odojčadi (manje od dva puta nedeljno).

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi