Početna > Poučni sadržaji > Stolica kod dece: šta je normalno, a šta nije?

Stolica kod dece: šta je normalno, a šta nije?

Tema možda nije privlačna, ali neko vas treba informisati i o onome šta se nalazi u dečijim pelenama. Upravo je to čest razlog za brigu roditelja. Stolica kod dece može biti svih boja i konzistencija, pa čak i iskusni roditelji verovatno nisu doživeli sve varijacije. Šta je sve normalno kod novorođenčadi, dojene odojčadi, odojčadi hranjene početnim i prelaznim formulam, odnosno mlečnom formulom i dece na dohrani i čvrstoj hrani?

Sastav

U stolici je oko 75% vode. Ostatak je kombinacija mrtvih i živih bakterija koje pomažu da se hrana svari u crevima, belančevina, otpadnog materijala iz hrane, masti, soli i materija koje se ispuštaju iz creva i jetre.

Miris

S obzirom na ono od čega se stolica sastoji, ne čudi da ima neprijatan miris. Bakterijska aktivnost stvara niz jedinjenja i gasova koji uzrokuju neprijatne mirise. Stolica koja je duže u crevima, ima i neprijatniji miris. Izrazito težak, kiseli miris može ukazivati na alergiju na belančevine kravljeg mleka. Uopšte gledano, stolica dojene odojčadi ne smrdi, a kada se hrane mlečnim formulama ima lagano neprijatan miris. Međutim, kada se uvede dohrana i dete dođe u kontakt sa različitim izvorom belančevina, stvar postaje neprijatnija. Ako smatrate da je miris izrazito neprijatan, spomenite to pedijatru.

Boja

Odojčad koja su isključivo dojena dnevno dobijaju različite belančevine, što zavisi od ishrane dojilje. Zavisno od mamine ishrani, menja se i boja stolice kod odojčadi. Sa druge strane, menja se i stolica kod odojčadi koja se hrane isključivo početnim i prelaznim formalam, odnosno mlečnom formulom i dobijaju svaki dan istu vrstu hrane. Razlog je u tome da se menja crevna flora odojčadi (sastav bakterija koje naseljavaju crevo). Stolica odojčeta koje se hrani početnim i prelaznim formulama može u ponedeljak izgledati drugačije nego u petak.

Konzistencija

Stolica odojčeta može biti tvrda poput maslaca, mekana kao mladi sir ili tečna kao jogurt. Dojeno odojče obično ima stolicu boje senfa, a može biti zrnasta ili glatka. Odojčad hranjena početnim i prelaznim formulama imaju stolicu sličnu pudingu. Ako odojče ima stolicu poput zečića (kuglice), onda verovatno ima zatvor. Vredi okvirno pravilo – ako se stolica kotrlja, verovatno je pretvrda.

Učestalost

Koliko često odojče kaki, nije tako važno kako smatra većina roditelja. Posle šest meseci odojče ne bi trebalo da ima više od šest stolica dnevno, a ni manje od jedne stolice nedeljno. Sve između je sasvim normalno. U tom periodu brzina kretanja hrane kroz creva se usporava. Ako se hrana kreće prebrzo, telo ne apsorbuje dovoljno hranljivih materija. Ako se hrana kreće presporo, to može značiti zatvor. Konzistencija (tvrdoća) stolice važnija je od učestalosti pražnjenja creva.

Sa rastom i promenom vrste hrane kojom se hrani odojče, menja se i njegova stolica

Novorođenče

Prva stolica odojčeta je lepljiva, tamno zelene boje i zove se mekonijum. Počinje se stvarati mnogo pre porođaja. Sadrži plodnu vodu, telesne ćelije, žuč, kosu…, odnosno sve što je odojče progutalo dok je bilo u materici. Iako izgleda vrlo neprivlačno, mekonijum nema mirisa. Posle nekoliko dana stolica postaje vodenastija i žućkaste boje. U prvom mesecu dete može imati i do deset punih pelena na dan.

2–4 meseca

U ovom periodu broj pražnjenja creva ustaljuje se na približno četiri puta na dan. Frekvencija pražnjenja creva obično je češća kod dojene odojčadi nego kod odojčadi hranjene početnim i prelaznim formulama. Međutim, zbog dobre iskoristljivosti hranljivih materija u majčinom mleku i odojčad koja je isključivo dojena može imati samo jednu stolicu nedeljno, a pri tome nema zatvor.

5–12 meseci

Kad odojče počne da jede čvrstu hranu, menja se i stolica. Stolica dojene odojčadi postaje gušća, a stolica odojčadi koja se hrane početnim i prelaznim formulama postaje ređa. Posle uvođenja čvrste hrane obično i odojčad koja je bila isključivo dojena i koja je pre uvođenja čvrste hrane imala samo jednu stolicu nedeljno počinje da ima stolicu svaki dan.

1–3 godine

Posle prvog rođendana dete obično jede svu čvrstu hranu, njegova stolica postaje tvrđa i gušća. Između 12. i 18. meseca možda ćete primetiti tzv. »povrtne pelene«, što znači da se u stolici nalaze komadići nesvarenog povrća. Razlog te pojave je to što se detetova creva u tom periodu tek navikavaju na varenje većih komada povrća, a mnoga deca još ne žvaću hranu dovoljno dobro. S vremenom će se sva hrana bolje variti i u pelenama neće ostajati veći komadići.

Šta uraditi ako dete ima zatvor?

  • Ako je dete dojeno, neka mama jede više vlakana (voće i povrće).
  • Ako je odojče hranjeno sa početnim i prelaznimi formulama, preporučujemo izbor mlečne formule koja je namenjena upravo za ovu tegobu (Novalac IT). Sadrži više mlečnog šećera i magnezijuma, koji omekšavaju stolicu i omogućuju lakše pražnjenje creva. Posavetujte se sa izabranim pedijatrom.
  • Ako dete već jede čvrstu hranu, pobrinite se da pojede mnogo svežeg povrća i voća, neka pije dovoljno tečnosti (najbolje vode), a ne nudite mu čokoladu i čokoladne kašice, pirinač i kuvanu šargarepu.

Kada treba posetiti pedijatra?

  • Stolica je crna (sumnja na svarenu krv iz stomaka ili tankog creva), crvena stolica (sumnja na krvarenje iz debelog creva ili anusa), bela stolica (problemi sa žuči)
  • Ako dete plače i vrišti od bolova dok ima stolicu
  • U stolici je sluz (možda je reč o infekciji ili netoleranciji)
  • Stolica se znatno menja posle uvođenja nove namirnice u ishranu (možda je reč o alergiji)
  • Ako je stolica i posle navršene 1. godine vrlo tečna ili dete ima proliv (tečna stolica više od pet puta na dan)

4 stvari koje mogu promeniti detetovu stolicu

Antibiotici

Dete koje uzima antibiotike može dobiti proliv, muče ga vetrovi i naduto je. Tada se preporučuje upotreba probiotika (npr. WAYA LGG sa najmanje dvosatnim razmakom između antibiotika i probiotika). Istraživanja su potvrdila da probiotici skraćuju trajanje proliva koji uzrokuju antibiotici.

Gastroenteritis

Deca sa crevnim infekcijama često prvi dan povraćaju, a onda je do dve nedelje potrebno da se sredi njihovo varenje. Kad virus naseli creva, dobrim bakterijama treba dosta vremena za uspostavljanje prvobitne ravnoteže. I u tim slučajevima proces lečenja se može ubrzati upotrebom probiotika (npr. WAYA LGG).

Putovanje

Na putovanju je ponekad teško obezbediti dovoljan unos tečnosti, što može izazvati zatvor. Voda u novim mestima može sadržavati bakterije na koje dečiji probavni sistem nije navikao pa se može javiti proliv. I u tom slučaju mogu se koristiti probiotici (npr. WAYA LGG). Najbolje je početi sa uzimanjem probiotika već nekoliko dana pre planiranog putovanja.

Dodaci gvožđa

Pri primeni preparata gvožđa (usled slabokrvnosti) stolica postaje veoma tamna ili čak crna, što je sasvim normalno. Ako je stolica crna, a dete ne uzima preparate gvožđa, potreban je savet pedijatra.

 
Članak je informativan i ne služi za postavljanje dijagnoze ili određivanje lečenja. U slučaju bilo kakve sumnje molimo da se obratite pedijatru svog deteta.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi