Početna > Poučni sadržaji > Uštedite na pelenama

Uštedite na pelenama

Pelene su jednostavno skupe, a trošenje novca na nešto što ćete ubrzo baciti uglavnom je besmisleno. Novorođenče dnevno potroši i do deset pelena, a za dve godine, koliko deca obično nose pelene, trošak se povećava i na preko 120 hiljada dinara (ako je reč o jednokratnim pelenama) te do 60 hiljada dinara (ako govorimo o pelenama koje se peru). Pelene čak mogu biti problem za porodice koje nisu finansijski obezbeđene pa je za njih kupovina svake pelene dobro proračunata.

Ipak postoje načini na koje možete uštedeti novac na pelenama:

Razmislite o pamučnim pelenama za višekratnu upotrebu

Ako imate vremena i ako ste spremni mnogo da perete, ova investicija će vam se isplatiti na duže vreme. Trebaće vam dvadesetak pelena, ali kako traju otprilike dve godine, potrošićete na pelene duplo manje novca nego kada biste koristili jednokratne. Ako ih budete upotrebljavali i kod drugog deteta, izdatak će biti utoliko manji. Osim toga, ove pelene manje su štetne za bebu i okolinu.

Koristite kupone, bonove, popuste, kartice

Trgovački lanci i drogerije često kupcima nude kartice vernosti putem kojih možete sakupljati bodove i kasnije ih koristiti kao zamenu za proizvod ili kao popust. Zato je isplativo pelene kupovati uvek u istim prodavnicama.
Uz to, roditelji u mnogim drogerijama imaju pravo na besplatan prvi paket pelena prilikom učlanjenja u klub vernosti.

Isprobajte pelene trgovačkih robnih marki

Jednostavno im dajte priliku, nije istina da su takve pelene lošijeg kvaliteta, a obično su puno jeftinije. Često ih proizvode upravo renomirani proizvođači.

Napravite zalihe u vreme rasprodaje

Kada naiđete na veliko sniženje cena pelena, pokušajte da kupite koliko god je moguće više. Međutim, pazite da ne kupite preveliku zalihu pelena koje će vaše dete brzo prerasti, pre nego što ćete i uspeti da ih potrošiti. Ako pelene kupujete samo onda kada vam nestanu, verovatno ćete ih plaćati po višoj ceni.

Kupujte veće pakete pelena

Trgovci često nude kupovinu više spojenih paketa (najčešće su u kartonskim kutijama). U većini slučajeva takva pakovanja imaju povoljniju cenu od pojedinačnog pakovanja.

Ne prelazite prebrzo na sledeću veličinu pelena

Što su pelene veće, manje ih je u paketu i time su skuplje po komadu. A paket često košta isto. Zato, ako upoređujete cene, neka to bude po komadu, a ne po paketu.

Pazite kako stavljate pelenu

Pre nego što odlučite da pređete na novu veličinu pelena, proverite da li je stavljate ispravno. Ako vaša beba obično zaprlja gornji deo, pošto piški u vis, pelenu nategnite malo više gore i nešto čvršće stisnite napred.
Ako je dete sklono da zaprlja češće zadnji deo, ako ima više stolica u toku dana ili su one retke, tada zategnite zadnji deo pelene. Ako ni jedan od tih trikova ne sprečava curenje, tada je ipak vreme za prelaz na novu veličinu. Kada stolica i mokraća izlaze u predelu nožica, to najčešće znači da su pelene prevelike i da treba upotrebljavati manji broj.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi