Početna > Poučni sadržaji > Koju hranu možete da jedete a koju je bolje izbegavati za vreme dojenja?

Koju hranu možete da jedete a koju je bolje izbegavati za vreme dojenja?

Riba

Riba je dobar izvor belančevina i veoma važnih omega-3 masnih kiselina za razvoj odojčeta. Šta je sa ribom zagađenom živom? Sasvim sigurno možete da jedete manje ribe (npr. sardele i girice), rakove, skampe i lignje, dva puta nedeljno u obrocima od približno 170 g. Izbegavajte konzumiranje morskog psa, skuše, sabljarke i tune, kao i školjki i plodova mora.

Začinjena hrana

Obožavate pikantnu hranu? Većini odojčadi ne smeta ljuta hrana koju mama pojede. Međutim, ako dete često ima vetrove, grčeve i dobija proliv svaki put kada vi svoj ručak začinite ljutom paprikom, odreknite se jako začinjene i ljute hrane na nekoliko nedelja da vidite da li su tegobe sa varenjem kod vašega odojčeta povezane sa time.

Džigerica

Džigerica i paštete mogu sadržavati teške metale i preveliku količinu vitamina E, stoga ih dojilja treba izbegavati.

Nana, peršun, žalfija?

Začini daju hrani puniji ukus na koji će se i odojče naviknuti. Raznovrsni ukusi i arome hrane prelaze u majčino mleko i odojčetu omogućavaju da se već rano navikne na različite ukuse. To znači da već za vreme dojenja dete možemo pripremiti na uspešno uvođenje čvrste hrane jer su u prvim mesecima deca najsklonija prihvatanju novih ukusa.

Jaja i orašasti plodovi

Da li ste sigurne da ćete izbegavanjem određene hrane (npr. kikirikija) sprečiti razvoj eventualne alergije kod odojčeta? Na žalost, za takve postupke nema naučnog osnova. Nepotrebnim ograničavanjem možete samo ugroziti normalno snabdevanje svog tela svim potrebnim hranljivim materijama.

Slatka pića

Dojilja je obično (bar u prvim mesecima dojenja) žednija nego inače jer se potreba za tečnošću u tom periodu povećava. Slatka pića, gusti voćni sokovi, nektari, ledeni čajevi i gazirana slatka pića, kao i voda sa ukusom se ne preporučuju. Pored prevelike količine šećera mogu sadržavati i druge aditive koji nepovoljno deluju na zdravlje. Pića koja se najviše preporučuju tokom dojenja jesu voda i nezaslađeni biljni čaj.

Kafa i kakao

Pića sa dodatkom kofeina, kakao i energetska pića nisu pravi izbor kod dojenja. Obično sadrže mnogo šećera, a istovremeno nepovoljno deluju na metabolizam nekih hranljivih materija. Ako se dojilja ne može odupreti kafi i ako je pila i u trudnoći, može priuštiti najviše dve šoljice kafe na dan.

Alkohol

Dojilja treba da izbegava alkoholna pića (sve vrste, pa i pivo). Pogrešno je staro uverenje da pivo povećava količinu majčinog mleka. Dokazano je da alkohol prelazi u majčino mleko, što može nepovoljno da utiče na razvoj odojčeta.

Pržena hrana

Pržena hrana sadrži mnogo štetnih transmasnih kiselina koje treba izbegavati pogotovo u vreme dojenja. Pored pržene hrane u ishrani dojilje nisu poželjni ni margarin, jela od lisnatog i dizanog testa itd.

Pečurke

Mama ih može jesti u manjim količinama ako su sveže, sigurne (ako ih je nabrao iskusni berač pečurki), dobro očišćene i ako ih ne jede na prazan stomak (teško su svarljive).

Hrana koja nadima

Glavni krivci za nadimanje jesu pasulj, kupus, brokoli, kelj pupčar, kruške… pa ih neke mame u potpunosti izbegavaju u želji da njihovu bebu ne bi nadimale. Takvo postupanje nema naučni osnov i ograničava raznovrsnost ishrane mame i odojčeta.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi