Početna > Poučni sadržaji > Velika očekivanja: prva godina odojčeta

Velika očekivanja: prva godina odojčeta

Briga za odojče može biti naporna, a istovremeno je u prvoj godini mnogo stvari kojima se neizmerno radujemo i ne mogu se uporediti ni sa čim drugim. Najnormalnije i najočekivanije prekretnice kod vašeg odojčeta su sledeće:

Osmeh

U prva dva meseca doživećete puno neprospavanih noći i suza, imaćete osećaj da svoje odojče sve vreme samo tešite. Onda će vam se jednom učiniti da ste ugledali nekakav osmeh, ali možda je to bilo samo mrštenje zbog grčeva. Vreme za pravu nagradu tek stiže. Oko navršenog drugog meseca vaše odojče počeće da reaguje osmehom. Zvuk vašeg glasa ili vaše lice biće dovoljni da vam se odojče srdačno nasmeje.

Smeh

Ako vas neprestan plač vašeg odojčeta već iscrpljuje i na rubu ste očaja, možemo vas utešiti da će skoro biti drugačije. Oko četvrtog meseca života možete očekivati sasvim drugačiji zvuk: smeh svog odojčeta. Najbolje je kod smeha odojčeta to što se odojče veoma brzo nasmeje. Vaše iskreveljeno lice, golicanje i igrica ku-ku obično su više nego dovoljni da odojče počne da se glasno smeje.

Prespava celu noć

Obično se roditelji nijednoj prekretnici u životu odojčeta ne obraduju više nego trenutku kada prespava celu noć (to naročito vredi za roditelje odojčeta koje se još od rođenja noću često budi). Iako je nerealno i nezdravo očekivati da će već novorođenče spavati čitavu noć (prespavana noć znači da je odojče prespavalo 5–6 sati u kontinuitetu), roditelji mogu biti uvereni da olakšanje stiže uskoro. Između 4. i 6. meseca većina odojčadi već je u stanju da prespava noć.

Sedenje

Svet izgleda skroz drugačije ako ne ležiš sve vreme! Oko 5. ili 6. meseca većina odojčadi može sediti uz podupiranje – ili leže na svojim rukama koje su ispružili ispred sebe ili se leđima naslanjaju na jastuke ili nameštaj. Odojče obično može sasvim samostalno da sedi između 7. i 9. meseca.

Puzanje

Ako imate 8-mesečno odojče, svoje članstvo u teretani možete privremeno ugasiti. Uskoro ćete imati mnogo kretanja jer ćete trčati za svojim odojčetom koje puzi i radoznalo istražuje sve uglove u stanu. Od devet meseci većina odojčadi puzi, a pri tome se služe i rukama i nogama. Međutim neka odojčad nikada ne puze. Taj stepen u razvoju nije neophodan za postizanje sledećih – stajanje i hod.

Mahanje pa-pa

Mahanje pa-pa nije samo ljupki gest – zapravo je izraz govora. Do devetog meseca većina odojčadi počne povezivati zvukove, gestove i značenje. Razumeju da je mahanje rukom povezano sa pozdravom pa-pa.

Konzumiranje hrane isečene na komadiće

Baš onda kada hranjenje kašikom odojčetu više nije zanimljivo, spremno je da počne da se hrani samo. Između 9. i 12. meseca deca razvijaju bolju kontrolu nad svojim rukama i prstima, tako da lakše zagrabe male predmete poput na primer komadića hrane! Na žalost, odojče u ovom uzrastu voli da istražuje ukus i teksturu svega šta im se nađe na putu, tako da hrana više nije jedina stvar koja će završiti u njihovim ustima. Sigurnost okoline u kojoj se odojče kreće u tom periodu je naročito važna.

Samostalno stajanje

Do 12. meseca većina odojčadi je u stanju da kratko stoji bez podrške. U tom uzrastu mogu napraviti i nekoliko kratkih koraka uz podršku okoline. U nedeljama ili mesecima pre nego što odojče počne samostalno da hoda provešće sate i sate u hodanju uz podršku. Tako će najbolje vežbati za »pravu stvar« – hodanje.

Hodanje

Hod je kralj među prekretnicama u razvoju dojčeta. Možda nijednoj prekretnici nećete posvetiti ovoliko pažnje (i klikova na fotoaparatu) kao prvom koraku. Sva deca neće prohodati do svog prvog rođendana. Vreme kada odojče počne da hoda obično je između 9. i 17. meseca, a većina odojčadi nekoliko samostalnih koraka napravi oko svog 13. meseca.

Prva reč

"Mama! Tata!" Ništa se ne može uporediti sa osećanjem koji doživite kada vas dete prvi put pozove. Prve reči obično izgovori oko prvog rođendana. U to vreme većina odojčadi zna da izgovori bar jednu pravu reč, a istovremeno aktivno pokušavaju da oponašaju druge. Još malo i konačno ćete moći da čujete šta misli vaš mališan.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi