Početna > Poučni sadržaji > Zašto se moja beba odjednom počela buditi noću?

Zašto se moja beba odjednom počela buditi noću?

Sasvim je uobičajeno da se odojče koje je noću već dobro spavalo  počne buditi. Na to može uticati jako puno faktora, na primer: bolest, odlazak na odmor, promena svakodnevne rutine, vakcinisanje, uvođenje guste hrane, strah od odvajanja i druge promene u razvoju. Između 6. i 10. meseca odojčad se obično noću počnu češće buditi. Stručnjaci još ne znaju sasvim objasniti ovu pojavu, ali su uvereni da je uzrok u psihološkom razvoju.

Razlozi nesanice odojčeta

Ako se vaša beba odjednom počne noću češće buditi, najpre pomislite šta bi mogao biti uzrok toga. Da li se u okolini odojčeta nešto promenilo? Da li je napolju drugačije vreme pa je odojčetu noću hladno ili mu je vruće? Da li možda komšije imaju napolju upaljeno svetlo koje se prelama na krevetić i smeta odojčetu pri spavanju? Pokušajte da rešite problem. Obucite dete u skladu sa temperaturom prostorije i prostoriju dodatno zamračite. Ako je problem buka sa ulice, možete da upotrebite uređaj koji stvara ravnomeran šum i obično umiruje bebe.

Poteškoće sa spavanjem mogu se pojaviti i kod važnih prekretnica u razvoju odojčeta. Odojče želi proveriti naučeno novo znanje u svakoj situaciji, pa i na primer kada se probudi usred noći. Neka deca, usred noći stanu na noge uz ogradu krevetića, a onda ne znaju da se spuste, uplaše se i, naravno, počnu da plaču . Novija ispitivanja pokazuju da se lošije spavanje može pojaviti već nekoliko nedelja pre postizanja većih razvojnih prekretnica (npr. pre prohodavanja).

Ponekad su bebe previše umorne da bi zaspale i kasnije mirno spavale; zbog toga je važno da odojče preko dana dovoljno spava. Neki roditelji su uvereni da će odojče, ako preko dana bude spavalo manje, bolje i duže spavati noću. Međutim, obično je baš suprotno. Ako je odojče jako umorno, teško zaspi, a njegov san je nemirniji.

Kad se vaše odojče noću probudi, umirite ga i utešite, ali budite dosledni. Uverite ga da je sve u redu i da je vreme za spavanje. Ostanite kod njega dok se ne umiri. Neka bude što manje komunikacije, ne palite jako svetlo. Najbolje je da se držite rutine koja je kod spavanja delovala pre nego što se odojče počelo buditi. Ne menjate rutinu ili način uspavljivanja odojčeta, a naročito je važno da ne uvodite načine uspavljivanja koje nećete moći sprovoditi još nekoliko nedelja ili meseci. Ljuljanje deteta u naručju jedno veče ili dva je možda prihvatljivo, ali biste onda to morali nastaviti i naredne večeri. Budite istrajni kod ustaljenog načina uspavljivanja. Što budete striktniji u sprovođenju, dete će se brže vratiti u svoj ustaljeni ritam spavanja.

Koliko sati bi odojče trebalo da spava?

Prosečne potrebe za snom s obzirom na starost deteta:

starost

0–4 meseca 4–12 meseci 1–2 godine

3–5 godina

ukupno spavanje (sati) 16–18 12–16 11–16 10–13
noćno spavanje (sati) 8–9 9–10 11 10–13
dnevni odmor (sati) 7–9 (3 do 5 odmora) 4–5 (2 do 3 odmora) 2–3 (2 odmora) 0–1 (1 odmor)

Kada će vaša beba prespavati noć?

Postoje tri najčešće definicije kada možemo da kažemo da je odojče prespavalo noć:

  • kada noću spava od ponoći do 5 sati
  • kada neprekidno spava 8 sati
  • kada spava od 22.00 sata do 6.00 sati (što je najusklađenije sa rasporedom spavanja porodice)

Praćeno je spavanje 75 odojčadi, i utvrđeno je da su 73% odojčadi u uzrastu od pet meseci prespavala vreme između ponoći i 5.00 ujutro, 62% spavala su ukupno 8 sati, a 53% odojčadi spavala su između 22.00 sata i 6.00 sati ujutro. Krajem prve godine procenti su bili 87%, 86% i 73%.

Važno je znati da su ti procenti samo statistički prosek i da je svako odojče drugačije. Neki prespavaju celu noć već u uzrastu od dva meseca, a drugi tek posle prvog rođendana. Ako niste među srećnicima čija deca vrlo brzo počnu da spavaju bez čestih prekida, može da vas uteši činjenica da ste sa svakim danom bliže noćima kad ćete se opet naspavati.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi