Početna > Poučni sadržaji > Saveti patronažne sestre

Saveti patronažne sestre

U prvim mesecima posle porođaja mama obično nestrpljivo očekuje posetu patronažne sestre koja će joj pokazati kako negovati novorođenče i dati joj mnogo saveta koji su za mamu i te kako dragoceni.

Boja stolice kod odojčeta

Stolica odojčeta obično je žućkaste boje. Da li je sve u redu ako je stolica zelena? Zelena stolica sama po sebi još ne znači ništa (ako dete nema i neke druge tegobe). Boja stolice znači samo to koliko se brzo hrana kretala kroz gastrointestinalni trakt. Ako je varenje vrlo brzo, što je uobičajeno kod odojčadi koja jedu samo tečnu hranu, stolica je žuta. Ako se varenje malo uspori, onda je stolica obično zelene boje. Ako je varenje još sporije, stolica postaje braon (što je uobičajeno kad dete jede gustu hranu).

Da li odojče dobija dovoljno mleka?

U prvim danima posle dolaska iz porodilišta mame su često zabrinute da li imaju dovoljno mleka (naročito ako su se u porodilištu jako trudile sa dojenjem). U prvom tromesečju odojčad obično dobije po 150 do 200 g telesne teže nedeljno. Pošto mame često ne mogu same precizno da izmere svoje bebe, dobro će doći ovi pokazatelji:

 • Od približno trećeg ili četvrtog dana posle porođaja odojčetu ćete svaki dan promeniti bar pet do sedam veoma mokrih pelena.
 • Odojče će od približno trećeg dana nadalje početi da ima stolicu po tri do četiri puta na dan.
 • Vaše odojče će te često dojiti (prosečno od osam do dvanaest puta na dan). Pojedini podoji mogu biti u različitim vremenskim razmacima, najčešće svaki sat, ali isto tako mogu svakih pola sata ili svaka tri sata – nema pravila.
 • Odojče izgleda zdravo, ima zdrav ten, glatku kožu, živahno je i aktivno.

Pelenski osip

Šta učiniti kada se pojavi pelenski osip?

 • Odojčetu često menjajte pelene, ako treba, i noću.
 • Kožu ispod pelene dobro operite mlakom vodom (ne upotrebljavajte vlažne maramice koje sadrže alkohol).
 • Nežno potapkajte kožu da se osuši (ne trljajte).
 • Upotrebite kremu koja na koži stvara zaštitni sloj (to znači da ćete možda morati da proverite nekoliko različitih krema pre nego što ustanovite koja najviše odgovara vašem odojčetu).
 • Odojče ne sme imati pretesne pelene – nešto veće su bolje pošto omogućavaju kruženje vazduha.
 • Kada je moguće (kad je dovoljno toplo), ostavite odojče bez pelena na sigurnoj površini koja se lako čisti.

Postporođajno psihičko stanje

Postporođajno loše raspoloženje je često (javlja se kod čak 80% mama). Započinje treći do peti dan posle porođaja i traje nekoliko dana. Za njega su karakteristični plačljivost, umor, razdražljivost, zabrinutost... Važno je da budete svesni da takvo stanje neće trajati sve vreme materinstva i relativno će brzo proći. Predlažemo vam da sebi pomognete na neki od ovih načina:

 • Budite ljubazni prema sebi (dovoljno jedite i pijte, što više spavajte, ne osuđujte se jer se loše osećate) i od sebe ne očekujte previše.
 • Zamolite za pomoć (mamu, svekrvu ili prijatelje – osobu kojoj najviše verujete).
 • Razgovarajte o svojim osećanjima jer niste jedini koji se tako oseća (najbolje sa partnerom, dobrom prijateljicom ili drugom mamom koja je u isto životnom periodu).
 • Sredite se (već vam i osvežavajući tuš, nega lica, sveže oprana kosa i malo šminke mogu pomoći da se osećate bolje).
 • Redovno sebi priuštite nešto u čemu ste uživali pre porođaja (kupovanje, vruća kupka, dobra knjiga, gledanje filma, masaža).
 • Odmorite se (idite na spavati kada beba zaspi).
 • Idite u šetnju (hodanje i svež vazduh će vas osvežiti).

Nega pupčanog patrljka

Nega pupka je jedna od prvih važnih obaveza kod novorođenčeta. Mame se ponekad boje da uhvate i podignu pupčani patrljak koji mora dobro da se očisti. Preporučujemo čišćenje sterilnom gazom i fiziološkim rastvorom (a ne alkoholom koji se nekad upotrebljavao, naime novija ispitivanja pokazuju da se patrljak brže suši i otpada ako se čisti fiziološkim rastvorom i dobro osuši). Patrljak čistite jednokratnim potezima. Čak i ako na pupak dospeju stolica ili mokraća, nemojte se brinuti, jednostavno ga trebate dobro očistiti i osušiti. Patrljak obično otpada nekoliko dana posle rođenja i do tada pričekajte sa prvim kupanjem.

Posete

Još uvek je običaj da rođaci i prijatelji žele što pre da vide odojče i brzo dođu u posetu. Može se dogoditi da se posetioci jednostavno ređaju jedan za drugim u domu mlade porodice. Osim toga, svi su puni dobronamernih (često i kontradiktornih) saveta. Sve to za mamu može biti preveliko opterećenje. Još uvek se navikava na svoju novu ulogu, kada više ništa nije onako kako je bilo pre porođaja, zato je to često osetljivi period. Boji se da će posetioci doneti neki virus (naročito u periodu jesen-zima i ako u posetu dođu mala deca), da će posetioci ostati dugo i biti naporni za bebu (pogotovo ako svi žele da ga uzmu u naručje). Sasvim je u redu ako mame u takvim situacijama odbiju posete i ljubazno ih zamole da dođu kasnije, kad odojče bude malo veće i kad će se i oni oni bolje osećati. Puno može pomoći i tata, koji može malo ograničiti broj posetilaca. Važno je takođe da mame veruju same sebi i postupaju onako kako misle da je za njih i za njihovu bebu najbolje.

Grčevi

Mame koje doje često se pitaju šta smeju da jedu tom periodu da se kod njihovog odojčeta ne pojave stomačni grčevi. Ponekad njihova ishrana postane izuzetno osiromašena i iz jelovnika izbace sve sveže voće, povrće i integralne namirnice, a to nije dobro za mamino zdravlje. Takvi postupci su mit iz prošlosti i nemaju naučni osnov. Takođe nije u redu da mama izbegava neke namirnice kako bi na taj način sprečila eventualne alergije kod deteta.

Odojče u svojoj prvoj godini popije toliko mleka (s obzirom na svoju težinu) kao nikad više u životu. Njegov gastrointestinalni sistem mora da preradi puno hrane, što nije jednostavno. Iz tog razloga javljaju se neprijatni grčevi i nadimanje. Detetu možete pomoći masiranjem stomačića u pravcu kazaljke na satu, a pre svega budite svesni da će i ovaj period neugodnog i neutešnog plača proći, potrebna je samo strpljenje.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi