Početna > Poučni sadržaji > Spavanje u zajedničkom krevetu

Spavanje u zajedničkom krevetu

Gde bi odojče trebalo da spava? U svom krevetcu blizu roditelja, u svojoj sobi već od rođenja ili u zajedničkom krevetu sa roditeljima? Mišljenja roditelja se razlikuju, a ni stručnjaci ne zastupaju jedinstveni stav. Nema pravila o tome što je u redu, a što nije. Najvažnije je da postupate onako kako odgovara vama i vašem detetu.

Spavanje je jedna od osnovnih životnih aktivnosti koja jako utiče na zdravlje deteta i cele porodice te mu je vredno posvetiti dovoljno pažnje. Spavanje odojčeta grubo delimo na dva perioda: na spavanje do 6. meseca života, kada se spavanje još razvija i većini odojčadi potrebno je noćno hranjenje, i na spavanje posle 6. meseca detetovog života, kada odojčetu po pravilu više nije potrebno noćno hranjenje i kad bi njegovo spavanje već trebalo biti slično spavanju odrasle osobe.

Kod mame…

U prvim mesecima brojne mame odlučuju se za spavanje sa odojčetom ili za smeštaj krevetca u spavaću sobu što olakšava noćno dojenje i često ustajanje usred noći. Spavanje u zajedničkom krevetu odgovara i tatama jer im to znači svaki dan nekoliko sati više blizine sa detetom. Mnogi smatraju da se tako stvara snažnija veza između roditelja i dece, koja će omogućiti uravnoteženi fizički i emocionalni razvoj deteta.

…ili u svom krevetu?

Međutim neki roditelji tvrde da dete već od prvih dana mora spavati samo u svom krevetcu ili čak u svojoj sobi pošto će tako steći naviku da zaspi samo i brže će postati samostalnije. Neki roditelji se plaše da bi tokom spavanja u zajedničkom krevetu mogli povrediti dete.

Šta se u svetu preporučuje?

Mesta na kojima bebe spavaju u različitim se kulturama razlikuju. U Evropi odojče u toku prve godine većinom spava u sobi sa roditeljima, u svom krevetcu, jer to pojednostavljuje noćno hranjenje, a u istočnim kulturama roditelji najčešće stave dete uz sebe u krevet jer će tako dete zbog mamine blizine navodno bolje spavati. U SAD se prema preporukama stručnjaka već veoma male bebe stavljaju u krevetac u dečju sobu, pošto se veruje da ta praksa podstiče detetovu psihološku i društvenu nezavisnost.

Slušajte intuiciju!

Uprkos mnoštvu različitih mišljenja stručnjaka, rođaka i drugih jedino je pravilno da učinite onako kako sami osećate da je ispravno. Nemojte zaboraviti svakodnevnu večernju rutinu; ona pre spavanja mora sadržavati stalne obrede koji će pomoći da se oblikuje detetov bioritam. Priuštite nekoliko zajedničkih nežnosti, kao što su kupanje, čitanje priča i hranjenje, a zatim zajedno sa odojčetom utonite u miran san.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi