Početna > Poučni sadržaji > Kako obući bebu po hladnom vremenu

Kako obući bebu po hladnom vremenu

Bebe ne znaju da govore, tako da vam ne mogu reći da li im je vruće ili hladno. Ali da bismo vam olakšali da im bude prijatno, dajemo vam nekoliko saveta.

Bebu obucite slojevito

Ako se pitate kako obući bebu, naš savet bi bio – isto kao i sebe uz jedan dodatni sloj jer ćete tako znati da li joj je toplo ili hladno (isto kao i vama). Međutim, nemojte bebi zaboraviti skinuti dodatni sloj čim dođete u zatvoreni prostor ili je unesete u npr. zagrejani automobil, čak i ako to znači da ćete je probuditi. Kapu, šal i rukavice uvek skidajte, čak i tokom kratkog boravka u zagrejanoj prostoriji.

Slojevito oblačenje je najpraktičnije jer možete jednostavno skidati deo po deo odeće. Pored toga, nekoliko slojeva će bebu manje sputavati nego dva teška odevna predmeta.

Praktična i udobna su zimska odela punjena perjem ili imitacijom perja. Kapa je neophodna čak i ako je samo prohladno jer će uvelike pomoći zadržati telesnu toplinu (čak 25 procenata topline telo gubi preko glave). Ručice se štite rukavicama, a stopala čarapicama i čizmama.

Preterana razdražljivost, nemir i plač mogu da budu pokazatelj da se dete ne oseća prijatno.

Da li je bebi prevruće ili hladno, možete veoma jednostavno da proverite dodirom stražnjeg dela vrata ili leđa. Ako je koža orošena i topla, verovatno je beba pretoplo obučena; jednako tako, ako je koža hladna, treba dodati sloj odeće ili je pokriti.

Ne brinite ako su bebine ruke i noge hladnije. Hladne ruke i noge pokazuju da beba još nema razvijenu termoregulaciju, odnosno usled neuravnotežene cirkulacije krv odlazi u druge vitalne organe. Posle navršenih šest nedelja, ako je beba rođena u terminu, centar za termoregulaciju je razvijen, a prstići će se postepeno zagrejati kad se beba počne više micati.

Da li je bolje po velikoj hladnoći ostati kod kuće?

Hladno vreme ne treba da vas spreči da izvedete bebu. Sveži vazduh doprinosi boljem zdravstvenom stanju – što je hladnije, manje je uzročnika bolesti. Za početak je 10 do 20 minuta dovoljno. Sve zavisi od starosti. Novorođenče ne bi trebalo ići u šetnju ako je temperatura niža od 10 °C. Nakon navršenih mesec dana preporučujemo do pola sata boravka na otvorenom ako je temperatura iznad nule. Međutim, u slučaju magle i jakog vetra izlazak je bolje odgoditi.

Kada ste izvan svog doma, ponesite sa sobom rezervnu odeću da biste bebu presvukli ako primetite da je odeća vlažna ili dodali jedan sloj više ako je bebi hladno.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi