Početna > Poučni sadržaji > Prvi put na more sa odojčetom

Prvi put na more sa odojčetom

Idemo na more! Rečenica koju volimo izgovarati, melodija koju u letnjim mesecima tako volimo pevušiti. Pa ipak, ako na more putujete sa odojčetom, ne zvuči tako bezbrižno i sigurno vam se nameće mnogo pitanja.

Da bi morski odmor vaše mlade porodice prošao bez poteškoća, pročitajte nekoliko najčešćih pitanja i odgovora.

1. U kojem uzrastu odojče može da ulazi u more, a u kojem u bazen?

Negde između navršenog 3. i 4. meseca, kad je već sposobno da kontroliše položaj glavice, već bi moglo sa roditeljima ući u bazen ili dovoljno zagrejano more. Ali naravno, samo ako je odojče zdravo i normalno se razvija. Ovde su izuzetno važni razvoj deteta i navike porodice, kao i besprekornost vode u kojoj se odojče kupa. 

Važno: Odojče mora biti sve vreme pod vašom kontrolom, čak i kada se brčka u bazenčiću. Prilagodite se njegovim potrebama, ostavite mu dovoljno vremena i ne terajte ga u aktivnosti koje mu ne odgovaraju.

2. Koliko stepeni mora imati more da se možemo kupati sa 6-mesečnom bebom?

Odojčad su veoma osetljiva na hlađenje ili pregrevanje tela. Voda koja je primerena za kratkotrajno kupanje (15 minuta) u principu bi trebala imati temperaturu oko 28–30 stepeni Celzijusa. Jadransko more većinom ne dostiže tako visoku temperaturu, zato je pogodnije kupanje u bazenu. Naravno da svaka beba različito reaguje na temperaturu vode. Neke od njih uživaće na toj temperaturi, a drugima će voda izazivati nelagodu.

Savet: Na more ponesite manji bazenčić, u njega uspite slanu vodu i posmatrajte reakciju deteta.

3. Kakve kreme za sunce se preporučuju za decu?

Odaberite kremu sa zaštitnim faktorom 30 ili više, i to onu koja štiti od UVA i UVB zraka. Važno je takođe da kremu obilnije namažete i to ponovite svaka dva sata, odnosno posle svakog izlaska iz vode. Kod dece uzrasta do 6 meseci upotrebite zaštitne kreme na bazi mineralnih sastojaka (bez hemijskih komponenti), a posle tog uzrasta možete upotrebljavati i kreme sa hemijskom zaštitom. 

Važno: Uprkos upotrebi zaštitne kreme, sa odojčetom se zadržavajte u senci i strogo ograničite kretanje na suncu između 10 i 16 sati.

4. Šta učiniti kod opekotina od meduze?

Na sreću, u Jadranskom moru nema jako opasnih meduza. Međutim i te opekotine mogu izazvati bolove, osećaj peckanja, svrab i crvenilo.

Prva pomoć:

  • Ispiranje zahvaćenog dela tela slanom vodom.
  • Uklanjanje pipaka iz kože pomoću trljanja kamenom ili papirom, odnosno sirćetom ili alkoholom (naravno, ne na sluzokožama). Nikako se ne preporučuje ispiranje svežom slatkom vodom jer će se iz pipaka osloboditi još više toksina.
  • Mesto opekotine treba hladiti.
  • Mogu se takođe uzeti lekovi protiv bolova (paracetamol) i antihistaminici.
  • Kod znakova sistemske alergijske reakcije (gušenje, povraćanje, muka, oticanje sluzokoža, glavobolja, ošamućenost) ili drugih komplikacija (povišena temperatura, upaljena rana...) treba hitno potražiti lekarsku pomoć.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi