Početna > Poučni sadržaji > 7 stvari o kojima majke tek rođenih beba najčešće brinu

7 stvari o kojima majke tek rođenih beba najčešće brinu

Glava moje bebe čudno izgleda

Očekivali ste savršenu bebu kao sa slike – sa okruglim, ružičastim i tako slatkim obraščićima. Ako glava vašeg novorođenčeta na prvi pogled izgleda malo čudno ili je šiljastog oblika, to je zato što je beba verovatno provela sate stisnuta u vašoj karlici. Budite strpljivi, i ona će uskoro postati anđeo kakvog ste zamišljali.

Ruke i noge moje bebe su hladne

Pre nego što pojačajte grejanje ili zavijete svoje dete u još jedno ćebe, opipajte njegovo telo. Ako je toplo i roza boje, vašoj bebi nije hladno. Pošto se krvotok odojčeta još uvek razvija, krv češće putuje do vitalnih organa i sistema. Može da potraje i do tri meseca da se detetov krvotok u potpunosti prilagodi životu van materice.

Moja beba ima plik na usnama

Mnoga novorođenčadi razvije plik usled snažnog dojenja ili cuclanja flašice. Taj mehurić ne izaziva neprijatnost kod vaše bebe. U stvari, kada ga preraste koža, usna se učvršćuje i hvatanje bradavice može biti lakše.

Disanje moje bebe je čudno

Kao i mnogi novi roditelji, verovatno i vi provodite dobar deo svake noći u brizi i proveravate da li vaše dete još diše. Normalno je da bebe prave male pauze u disanju, a onda prolaze kroz periode ubrzanog disanja. Pauza do 20 sekundi se smatra normalnom. U starosti od oko 6 nedelja vaša beba bi trebala da razvije pravilan ritam disanja.

Moja beba kija

Novorođenčad često kijaju ali ne zato što im je hladno ili su bolesni. Oni jednostavno tako čiste svoj nos i disajne puteve koji su zapušeni česticama iz vazduha.

Stolica moje bebe izgleda kao da ima proliv

Dojene bebe imaju stolicu žute boje poput senfa, koja je tečna i jednolična, a bebe koje se hraneu početnim i prelaznim formulama obično imaju nešto čvršću stolicu braonkaste boje. Neke bebe imaju stolicu  i desetak puta na dan, a druge samo nekoliko puta nedeljno. Dok god vaše dete dobija na težini i nema bolove u stomaku ili nadutost,  pražnjenje creva je u redu.

Moja beba je uvek gladna

U prvim nedeljama možda vam se čini da čitav dan samo hranite svoju bebu. Dojene bebe jedu češće jer se majčino mleko brže vari nego mlečna formula. Razlog česte ishrane je to što vaša beba mora da poraste. Ona će udvostručiti svoju težinu tokom prvih šest meseci. Ako imate probleme sa dojenjem, ne brinite jer postoji dobra zamena za majčino mleko i dostupna je u apotekama. Farmaceut je prava osoba u apoteci koja može da vam pomogne da izaberete formulu koja bi najviše odgovarala vašoj bebi. Možete proveriti i  sami u katalogu proizvoda Novalac.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi