Početna > Poučni sadržaji > Boja bebinih očiju

Boja bebinih očiju

Zašto većina beba ima plave oči?

Oči vaše novorođene bebe možda imaju predivnu plavu boju, a da li znate da se ona može promeniti u braon ili zelenu? Saznajte kada će se, i da li će se uopšte, menjati detetova boja očiju i kako na to utiče genetika.

Zašto se menja boja bebinih očiju?

Novorođene bebe, pogotovo svetle pute, imaju i svetle oči. Razlog je vrlo malo melanina koji sadrži šarenica njihovog oka. Melanin je pigment koji određuje boju očiju, kože i kose. Reaguje na sunce i svetlost pa se tako boja kože pod uticajem sunce menja u tamniju, a isto se događa i sa šarenicom oka.
Genetika kontroliše koliko melanina ili pigmenta će osoba imati u telu. Vaša beba nasleđuje DNK od vas i time je određeno da li će boja očiju biti plava, braon, zelena ili neke druge boje.
Važno je naglasiti da promenu ne izaziva boja pigmenta jer ne postoji plavi, zeleni, braon ili sivi pigment. Jedini pigment koji imamo u očima je braon, a njegova količina određuje da li će osoba imati svetle ili tamne oči.

Možda izgleda kao jednostavna jednačina koja podrazumeva da dva roditelja sa braon očima imaju i bebu sa braon očima. Ovakav ishod je čest ali ne mora biti uvek tako. Postoji više gena u telu koji određuju boju očiju, tako da dete roditelja sa braon očima može imati plave oči. Naime, roditelji imaju u svom genetskom kodu sačuvane gene svojih roditelja. Pa ako vaše dete ima drugačiju boju očiju od vas i vašeg partnera, razlog tome mogu biti i geni bake i deke.
Pošto još uvek nije potpuno jasno kako se geni slažu i koja je njihova uloga u boji očiju, teško je predvideti koju boju očiju će dete na kraju imati.   

Kada se menja boja očiju?

Najveću promenu boje očiju možete očekivati između 6. i 9. meseca života deteta. Do tog trenutka šarenica je stvorila potreban pigment koji će odrediti konačnu boju oka. Promena je tako postepena da je nećete primetiti dok vas jednog dana vaša beba ne iznenadi drugačijom bojom očiju.
Sa navršenom godinom dana većina dece ima definisanu boju očiju, a kod malog broja dece ove promene trajaće do šeste godine. Kod 10% ljudi boja očiju nastavlja da se menja tokom života.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi