Početna > Poučni sadržaji > Saveti za fotografisanje odojčeta

Saveti za fotografisanje odojčeta

Posle rođenja deteta u naš život ulazi predivno novo biće zbog koga se verujtesvet okreće naopako. Pre svega se kod prvog deteta susrećemo sa nizom novih iskustava i pitanja, stičemo nove veštine pa često zaboravimo dokumentujemo najlepše trenutke.

Sreća je što na početku novorođenče puno spava pa je fotografisanje prilično jednostavno. Biće najbolje da dete sigurno namestite na udobnu i što monotoniju podlogu kraj izvora indirektne svetlosti (kraj prozora ili spolja, na otvorenom). Pošto je malo odojče većinom mirno, imaćete idealnu priliku da isprobate različite uglove fotografisanja i kasnije odlučiti koji vam se najviše dopada. Na primer, fotografišite sa strane ili stanite na neku povišenu površinu i fotografišite odozgo. To je ujedno dobra vežba za kasnije, kad će se dete brže kretati i moraćete biti brže i efikasnije.

Što je vaše dete veće, postaje važnije da pri fotografisanju uključite najvažnije osobe u njegovom životu. I nama najviše znače fotografije iz detinjstva koje prikazuju te čvrste veze između članova porodice, ludorije koje smo pravili i okolinu u kojoj smo odrastali. Poželjno je da imate telefon ili fotoaparat uvek pri ruci.  Setite se da napravite fotografiju na primer u trenutku kad je dete sasvim umrljano kašicom od šljiva, još pre nego što ga odnesete u kadu. Spontani trenuci su najbolji!


Kad fotografišete, pazite na okolinu. Najlakše je kad je pozadina neutralna, a više sadržaja dodaju razni predmeti koji su detetu ili vama dragi i govore više o određenom periodu detetovog života. Potrudite se da uvek isključite smetnje ili faktore koji ne dodaju tematiku fotografiji. Sasvim je nepotrebno da se na fotografiji pojave automobili koji slučajno baš tada prolaze ili ulične lampe… Obično ih možete izbeći ako se jednostavno pomerite.

 

Možemo reći da je  najteži deo izbor fotografija, morate se odlučiti koje fotografije ćete zadržati, a koje obrisati. Zadržite samo najbolje jer se nikad kasnije nećete nakaniti da pregledate sve fotografije nakon što vam se nagomila niz snimaka. Najbolje je da to napravite odmah posle fotografisanja i odabrane fotografije spremite na primer po temi i godini nastanka. Ponekad je teško izbrisati fotografije deteta jer smo za njih emotivno vezani. Podsetimo se da time nećemo izbrisati uspomene, nego ćemo ih učiniti pristupačnijima. Tako izabrane fotografije jednostavno ćete složiti u fotoknjigu koju će članovi porodice godinama prelistavati.

Zadnja stvar na koju bih želela da vas upozorim je pojava “porodičnog fotografa” koji se uvek brine da  zabeleži sve uspomena, a njega na žalost nema na većini fotografija. Pazite da to ne budete upravo vi iako (većinom sasvim pogrešno) za sebe tvrdite da niste fotogenični. Pobrinite se da budete deo vaše porodične svakodnevne priče i da ne budu samo posebne prilike one koje će biti vredne uspomene.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi