Početna > Poučni sadržaji > Razvoj poštovanja u detinjstvu

Razvoj poštovanja u detinjstvu

Poštovanje je emocija koju gajimo prema ljudima koji imaju neke osobine koje cenimo, odnosno prema stvarima koje podržavaju naše najviše vrednosti. Kad govorimo o razvoju poštovanja kod dece, ne možemo da propustimo vrednosti. Dete će naime razviti poštovanje prema onim ljudima ili stvarima koje budu povezane sa njemu važnim vrednostima.

Moramo se dakle upitati koje vrednosti želimo da istaknemo u vaspitanju, koga ili šta želimo da dete poštuje. Naravno da će dete najviše naučiti imitiranjem njemu važnih odraslih osoba, tako da je u prvom redu važno da su odabrane vrednosti važne nama odraslima.

Evo nekoliko ideja kako kod deteta podsticati poštovanje:

Odnos prema ljudima

  • porodica: formirajmo porodične rituale (npr. svaki četvrtak zajedno pečemo palačinke), zajedničko provođenje slobodnog vremena u aktivnostima koje volite, zajedničke aktivnosti u prirodi.
  • stariji: pomozimo starijima na ulici, prepustimo im sedište u autobusu, druženje sa starijima, deca treba da saznaju šta sve mogu da nauče od starijih (npr. igre koje su se nekad igrale, pesmice, priče), deca vole da slušaju istinite priče iz života starijih… Deca će razviti poštovanje prema starijim ljudima ako budu imali priliku da se druže sa njima, moći će bolje da ih upoznaju.
  • prijatelji: razgovarajmo o tome šta je prijateljstvo, uveče pre spavanja igrajmo igru »koga volim«, u kojoj svako (pa i odrasli) nabraja koga sve voli. Kada nabrojimo sve članove porodice, rođake, sve prijatelje i kućne ljubimce, možemo proširiti detetovu perspektivu na »ljude, životinje i biljke na Zemlji«, tako ćemo mu pomoći da shvati da postoji svet izvan njegovog malog sveta. Time ujedno jačamo pozitivan odnos prema prirodi i ljudima uopšte.

Odnos prema okolini

  • priroda: šetnje u prirodi, posmatranje godišnjih doba, ugao prirode u stanu gde deca izlažu stvari koje nalaze u prirodi, sakupljanje smeća u šetnji,
  • hrana: jedimo obroke zajedno, bez gledanja televizije, zahvalimo se kuvaru koji je pripremio obrok, sačekajmo da se svi okupe oko stola da možemo zajedno početi da jedemo, obroke pripremajmo zajedno sa detetom, pre obroka se zahvalimo prirodi na hrani (npr. suncu, zemlji, kiši).

I ne zaboravimo da su deci najvažniji uzor roditelji. Deca će poštovati ono što poštujemo i mi.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi