Početna > Poučni sadržaji > Grčevi ili zahtevno odojče?

Grčevi ili zahtevno odojče?

U prvim nedeljama posle rođenja neka odojčad često plaču, što za roditelje može biti veoma neugodno i zabrinjavajuće. Većina roditelja brzo sama postavlja dijagnozu – njihovo odojče ima grčeve. Da li ih zaista ima? Svako odojče plače i to je sasvim normalno. A koliko plača je uopšte normalno?

 • Novorođenče prosečno plače od 1,5 do 2 sata na dan. Plač je raspoređen preko dana, intenzivniji je popodne.
 • Plač se do 6. nedelje života intenzivira i tada odojče može plakati i do 3 sata na dan.
 • Plač se zatim počne smanjivati i u uzrastu od 6 meseci odojče plače približno 1 sat na dan.

Odojčad sa grčevima i zahtevnija odojčad plaču više. Koliko će odojče plakati, zavisi i od njegovog temperamenta (urođenog oblika ponašanja i izražavanja emocija). Još u pedesetim godinama počelo se deliti odojčad na jednostavnu, zahtevnu i suzdržanu odojčad. Iako jedno odojče može imati karakteristike više od jedne grupe, ipak najčešće karakteristike jedne grupe prevladavaju. Zahtevna odojčad plaču više nego što je normalno, razdražljivi su, nemaju redovnu satnicu hranjenja i spavanja, teško se prilagođavaju promenama, boje se nepoznatih osoba, uznemire se zbog jakih zvukova. Iako plaču više nego obično, ipak ne postižu količinu plača odojčadi sa grčevima.

Ne postoji jasan način dijagnostikovanja grčeva, ali vredi Wesselin kriterijum – poznat i kao »pravilo tri« (3 sata plača na dan, 3 dana zaredom i 3 nedelje zaredom). Odojče je doduše zdravo, napreduje i plače pre svega kasno popodne ili rano naveče. Grčevi se javljaju oko druge nedelje života, a nestaju između trećeg i četvrtog meseca. Međutim, plač zahtevne odojčadi započinje posle rođenja, a zahtevno ponašanje ostaje čitav život.

Glavna razlika između odojčadi koja imaju grčeve i zahtevne odojčadi je ta da odojčad sa grčevima nemaju druge karakteristike u ponašanju kakve pokazuju zahtevna odojčad. Nisu hiperaktivni, imaju ustaljenu satnicu hranjenja i spavanja. Za razliku od zahtevne odojčadi, odojčad sa grčevima počinju plakati bez vidljivog uzroka i jako ih je teško umiriti. Za vreme plača odojčad sa grčevima stiskaju šačice, grče nožice i savijaju leđa. Lice im je crveno i prave različite grimase, njihov stomačić je nadut, često imaju vetrove. Takvu odojčad je veoma teško umiriti. Hranjenje, ljuljanje i nošenje na rukama ne pomažu.

Kako razlikovati odojče sa grčevima od zahtevnog odojčeta

Odojče sa grčevima

Zahtevno odojče

Epizode plača prolaze posle trećeg meseca života Epizode plača javljaju se i posle trećeg meseca života
Plač traje više od 3 sata na dan, 3 dana sedmično i 3 nedelje Odojče obično ne plače više od 3 sata na dan
Epizoda plača ima manje, ali dugo traju Više kraćih epizoda plača
Odojče je teško smiriti Intenzivne, negativne reakcije na jake nadražaje
Normalni uzorci hranjenja i spavanja

Neredovno spavanje i hranjenje
Teško se prilagođava na promene i rutinu

Na sreću, grčevi ili zahtevan temperament odojčeta ne znači bolest ili bilo kakve probleme. Periode intenzivnog plača jednostavno treba prebroditi. Pokušajte nekoliko tehnika smirivanja, a predlažemo sledeće:

 • čvršće umotavanje ćebetom
 • podrigivanje
 • masaža stomačića
 • zvuk u ritmu kucanja maminog srca; npr. usisivač ili mašina za pranje veša
 • ljuljanje i nošenje
 • vožnja kolicima ili autom
 • cucla
 • topla kupka
 • termofor
 • probiotici
 • ako je odojče dojeno, možda bi mama trebala da izbegava mleko i mlečne proizvode nekoliko nedelja
 • ako je odojče hranjeno mlečnom formulom, zamena mlečne formule

Ne preporučujemo sledeće:

 • prebrzo uvođenje čvrste hrane
 • upotrebu lekova kao što su spazmolitici, antihistaminici…
 • upotrebu biljnih preparata i kapi bez savetovanja sa pedijatrom ili farmaceutom

Važno je zapamtiti da kod zahtevne odojčadi najverovatnije nijedno od gornjih rešenja neće delovati i zbog toga nemojte isprobavati više različitih metoda u vrlo kratkom vremenu.

Ako odojče stvarno ne možete smiriti i ako ste iscrpljeni, prepustite ga na neko vreme svojim bližnjima. Ako ste sami, zamotajte ga u ćebe, stavite u krevetić, tiho mu recite nekoliko utešnih reči i izađite iz sobe. Možda će odojče prestati plakati samo od sebe. Odvojite malo vremena da se smirite. Ako odojče i posle nekoliko minuta još uvek plače, opet ga pokušajte smiriti.

Činjenica je da svako odojče plače, neka više, druga manje. Plač nije ništa neobično i nije posledica lošeg roditeljstva. Ništa ne radite pogrešno. Čak i najbolji roditelji imaju zahtevnu odojčad ili odojčad sa grčevima. Ne upoređujte svoje odojče sa drugima. Svako odojče je jedinstveno. Ne shvatajte savete drugih kao kritiku, radije se nasmešite i zahvalite, a onda napravite onako kako sami mislite da je najbolje.

Sasvim je normalno da u periodu kada vaše odojče puno plače budete nemirni, prestrašeni, nesigurni i ljuti. Dozvolite sebi sve te emocije i nemojte se truditi biti savršeni.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi