Početna > Zanimljivo > Spavanje u zajedničkom krevetu

Spavanje u zajedničkom krevetu

Gde bi odojče trebalo da spava? U svom krevetcu blizu roditelja, u svojoj sobi već od rođenja ili u zajedničkom krevetu sa roditeljima? Mišljenja roditelja se razlikuju, a ni stručnjaci ne zastupaju jedinstveni stav. Nema pravila o tome što je u redu, a što nije. Najvažnije je da postupate onako kako odgovara vama i vašem detetu.

Spavanje je jedna od osnovnih životnih aktivnosti koja jako utiče na zdravlje deteta i cele porodice te mu je vredno posvetiti dovoljno pažnje. Spavanje odojčeta grubo delimo na dva perioda: na spavanje do 6. meseca života, kada se spavanje još razvija i većini odojčadi potrebno je noćno hranjenje, i na spavanje posle 6. meseca detetovog života, kada odojčetu po pravilu više nije potrebno noćno hranjenje i kad bi njegovo spavanje već trebalo biti slično spavanju odrasle osobe.

Kod mame…

U prvim mesecima brojne mame odlučuju se za spavanje sa odojčetom ili za smeštaj krevetca u spavaću sobu što olakšava noćno dojenje i često ustajanje usred noći. Spavanje u zajedničkom krevetu odgovara i tatama jer im to znači svaki dan nekoliko sati više blizine sa detetom. Mnogi smatraju da se tako stvara snažnija veza između roditelja i dece, koja će omogućiti uravnoteženi fizički i emocionalni razvoj deteta.

…ili u svom krevetu?

Međutim neki roditelji tvrde da dete već od prvih dana mora spavati samo u svom krevetcu ili čak u svojoj sobi pošto će tako steći naviku da zaspi samo i brže će postati samostalnije. Neki roditelji se plaše da bi tokom spavanja u zajedničkom krevetu mogli povrediti dete.

Šta se u svetu preporučuje?

Mesta na kojima bebe spavaju u različitim se kulturama razlikuju. U Evropi odojče u toku prve godine većinom spava u sobi sa roditeljima, u svom krevetcu, jer to pojednostavljuje noćno hranjenje, a u istočnim kulturama roditelji najčešće stave dete uz sebe u krevet jer će tako dete zbog mamine blizine navodno bolje spavati. U SAD se prema preporukama stručnjaka već veoma male bebe stavljaju u krevetac u dečju sobu, pošto se veruje da ta praksa podstiče detetovu psihološku i društvenu nezavisnost.

Slušajte intuiciju!

Uprkos mnoštvu različitih mišljenja stručnjaka, rođaka i drugih jedino je pravilno da učinite onako kako sami osećate da je ispravno. Nemojte zaboraviti svakodnevnu večernju rutinu; ona pre spavanja mora sadržavati stalne obrede koji će pomoći da se oblikuje detetov bioritam. Priuštite nekoliko zajedničkih nežnosti, kao što su kupanje, čitanje priča i hranjenje, a zatim zajedno sa odojčetom utonite u miran san.

Uspostavljanje dojenja

Najbolje je započeti dojenje odmah posle samog porođaja; u porodilištu će vam preporučiti i omogućiti prvo dojenje u porođajnoj sali.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Kako sigurno pripremiti mlečnu formulu sa vodom?

Dodavanje veće količine vode u mlečnu formulu od preporučene radi uštede na mlečnoj formuli ili davanje vode detetu umesto obroka može izazvati opasno stanje koje zovemo trovanje vodom.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi