Početna > Česte tegobe odojčadi > Tegobe odojčadi > Stomačni grčevi

Stomačni grčevi

Šta su kolike?

Ni danas se ne zna šta je tačno uzrok nastanka stomačnih grčeva (kolika). Iza pojma kolike skriva se mnogo simptoma. Kolike povezujemo sa nadimanjem i stvaranjem gasova.

Obično se javljaju u prvim mesecima života odojčeta. Na kolike nas upozorava neutešan plač koji se javlja u kasnim popodnevnim satima. Dete se napinje, savija koljena na stomak, ima crveno lice i očigledno je da mu je veoma neprijatno. Zato kolike kod odojčeta roditeljima uzrokuju mnogo briga.

Šta izaziva kolike?

O uzroku kolika još se vode rasprave, naime na pojavu kolika utiče više faktora. Jedan od njih je nerazvijenost sistema za varenje kod odojčeta. Uzrok nastanka kolika može takođe biti prevelik unos laktoze (mlečnog šećera) putem dojenja ili univerzalne mlečne formule. Prevelika količina laktoze koju odojče ne može da svari fermentiše u tankom crevu, pri nastaju gasovi, a oni su uzrok nadimanja.

Preporučili su vam upotrebu početne mlečne formule Novalac AC za odojčad sa kolikama.

Novalac AC je posebno prilagođena formula za odojčad sa kolikama. Količina laktoze u mlečnoj formuli Novalac AC prilagođena je probavnom kapacitetu tankog creva, čime se smanjuje nadimanje i posledično pojava grčeva, odnosno kolika. Novalac AC je potpuna hrana i zadovoljava sve nutritivne potrebe odojčeta za normalan rast i razvoj.

Mlečna formula Novalac AC prilagođena je za ishranu odojčadi sa kolikama od rođenja do navršenog 12. meseca ako odojče nije na ishrani majčinim mlekom. Novalac AC zadovoljava sve nutritivne potrebe odojčadi do 6. meseca, a za odojčad stariju od 6 meseci u skladu sa preporukom lekara kombinuje se sa mešovitom ishranom. Nakon navršenog 12. meseca preporučujemo prelaz na mleko za malu decu Novalac 3.

Što preduzeti kad odojče ima kolike?

Lekar vam može preporučiti prilagođenu ishranu koja sadrži manje laktoze. Morate se strogo pridržavati tih preporuka.

Korisni saveti za ishranu odojčeta koje ima kolike:

  • Ako se odojče nakon obroka nadima, blago mu masirajte stomačić.
  • Nakon svakog obroka pomognite detetu da podrigne.
  • Pazite da se za vreme hranjenja dete ne naguta vazduha, odnosno da ga proguta što manje.
  • Pokušajte stvoriti mirnu i opuštenu atmosferu oko deteta jer će osetiti vašu zabrinutost i uznemirenost ako postoji.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi