Vraćanje hrane

Šta je vraćanje hrane?

Vraćanje hrane (bljuckanje) ili regurgitacija je česta tegoba odojčadi u prvoj godini života koja se manifestuje kao nehotično vraćanje majčinog mleka ili mlečne formule iz želuca u jednjak. Obično se javlja odmah ili ubrzo nakon obroka (prilikom podrigivanja), a ređe za vreme spavanja. Za vraćanje hrane ili bljuckanje karakteristično je da stomak »bez ikakvog napora« vraća sadržaj i tera ga u jednjak. Nemojte mešati vraćanje hrane i povraćanje. Kod povraćanja se jako grče i stomačni mišići, a želudačni sadržaj izbacuje se u mlazu.

Da li je vraćanje hrane opasno ili bolno?

Vraćanje hrane kod odojčadi je nešto sasvim obično i samo od sebe prolazi u prvoj godini života.. Želudačni sadržaj je kiseo i može iritirati jednjak te na taj način može prouzrokovati bol. Vraćanje hrane je probavna tegoba koja nije ozbiljna, ali i kod deteta i kod roditelja izaziva neprijatnost i brigu. Zato za regulisanje vraćanja hrane postoji posebno prilagođena mlečna formula pogodna za ishranu odojčadi sa vraćanjem hrane (Novalac AR).

Zašto se hrana vraća?

Do vraćanja hrane dolazi zbog nedovoljno razvijenog sfinktera (mišića) na prelazu između jednjaka u želudac. Zadatak ovog mišića je da sprečiti vraćanje sadržaj iz želuca u jednjak, odnosno tok hrane pogrešnim pravcem (prema ustima umesto prema crevima).

Što učiniti kada dete vraća hranu?

Kod jednostavnog vraćanja hrane dovoljna je prilagoditi ishranu odojčeta. Stručnjaci udruženja ESPGHAN (Evropsko udruženje pedijatara gastroenterologa, hepatologa i nutricionista) preporučuju da se odojčadi koju muči vraćanje hrane daje zgusnuta hrana. Budite oprezni! Hrana ne sme da bude suviše gusta jer se tako može usporiti varenje i time povećati opasnost od vraćanja hrane. Posavetujte se sa svojim pedijatrom kako da pravilno postupite.

Preporučili su vam da koristite mlečne formule pogodne za ishranu odojčadi sa vraćanjem hrane Novalac AR.

Kod odojčadi sa vraćanjem hrane preporučuje se upotreba posebne mlečne formule za odojčad Novalac AR, koja jedina sadrži kukuruzni skrob za optimalno zgušnjavanje hrane. Novalac AR optimalno zgušnjava hranu u želucu, a istovremeno ne usporava varenje.

Upotrebom mlečne formule Novalac AR smanjuje se broj vraćanja hrane i izloženost jednjaka kiselom želudačnom sadržaju koji bi mogao oštetiti sluzokožu jednjaka. Zahvaljujući prilagođenom sastavu, ova mlečna formula zadovoljava sve nutritivne potrebe za normalan rast i razvoj odojčeta.

Mlečna formula Novalac AR pogodna je za ishranu odojčadi sa povećanim vraćanjem hrane od rođenja do navršenih 12 meseci ako odojče nije na ishrani majčinim mlekom. Novalac AR zadovoljava sve nutritivne potrebe odojčeta do navršenog 6. meseca, a za odojčad stariju od 6 meseci kombinuje se sa mešovitom ishranom. Nakon navršenog 12. meseca preporučujemo prelaz na mleko za malu decu Novalac 3.

Korisni saveti kod vraćanja hrane odojčadi::

  • Pelene i odeća oko stomaka ne smeju biti suviše tesne.
  • Odojče hranite u mirnoj i opuštenoj atmosferi.
  • U neposrednoj blizini deteta nemojte da pušite.
  • Ne terajte dete da do kraja popije hranu iz flašice.
  • Nakon hranjenja odojče stavite u krevetac sa podignutim dušekom pod uglom od 45° i na levi bok.

Ako ste detetu uveli mešovitu ishranu, nemojte davati sok od narandže pošto je suviše kiseo (i zato dodatno povećava kiselost vraćene hrane).

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi