Početna > Poučni sadržaji > Važnost hrane u najranijem periodu života > 6 mitova o alergijama kod odojčadi i dece

6 mitova o alergijama kod odojčadi i dece

Svaki osip kod deteta je posledica alergije… Mit ili istina? U pitanju je ipak jedan od najčešćih mitova koji kruže među nama. Pitanja i dileme su najčešći kod roditelja u vreme odrastanja dece, ali i u periodu trudnoće. U nastavku teksta, specijalista pedijatrije, alergolog Anja Koren Jeverica, dr med., predstavlja i rešava šest čestih mitova o alergijama kod odojčadi i dece.

1. mit: Dijeta tokom trudnoće i dojenja će smanjiti mogućnost razvoja alergije na hranu  

Ovaj mit nije tačan! Trenutno nemamo nikakvih dokaza da bi to moglo biti istinito, zato se tokom trudnoće i dojenja u preventivne svrhe ne preporučuju dijete bez alergena poput jaja, mleka i kikirikija. Trudnice bi trebalo da jedu što raznovrsniju i zdraviju hranu, a dojiljama se savetuje dijeta samo kada se dokaže da je dete alergično.

2. mit: Svaki osip je posledica alergije

Ovaj mit nije tačan! Kod osipa je najčešće prisutna infekcija, odnosno zarazna bolest ili je reč o nekoj drugoj vrsti osipa po koži koji obično nisu povezani sa alergijom na hranu ili bilo koju drugu supstancu.

3. mit: Svaka gastrointestinalna tegoba je alergija na hranu

Ovaj mit nije tačan! Tegobe poput zatvora, kolika i vraćanja hrane ima čak 80% odojčadi. Većinom to nije alergija na hranu, međutim, nekim bebama kod ovih tegoba pomaže dijeta bez mlečnih proteina, odnosno konzumacija tzv. hipoalergenih mlečnih formula ili hidrolizata, a najbolji su ekstenzivni hidrolizati.

4. mit: Dijeta će izlečiti atopijski dermatitis

Ovaj mit nije tačan! Drugi faktori su češći uzročnici atopijskog dermatitisa od hrane, poput infekcija, suvog vazduha, znojenja i psihičkog stresa. Većina dece sa atopijskim dermatitisom, pogotovo kod blagih oblika, uopšte nema alergiju na hranu pa dijeta neće imati veći efekat. 

5. mit: Dete sa alergijom na kravlje mleko može konzumirati kozje ili ovčije mleko i mleko bez laktoze

Ovaj mit nije tačan! Čak 90% dece koja su alergična na kravlje mleko takođe će imati reakciju na kozje ili ovčije mleko. Drugim rečima: dete koje bez poteškoća uzima kozje mleko najverovatnije nije alergično na kravlje mleko. Mleko bez laktoze takođe nije prikladno kod alergija na proteine kravljeg mleka. Dakle, ako dete bez problema konzumira mlečne proizvode bez laktoze, sigurno nije alergično na mleko. 

6. mit: Dete sa alergijom na kikiriki može da jede orašasto voće koje raste na drveću

Ovaj mit je tačan! To su dva različita alergena. Kikiriki je mahunarka i raste ispod zemlje, a orašasti plodovi rastu na drveću. Primeri orašastih plodova (koji rastu na drveću): lešnici, bademi, orasi, indijski orasi, brazilski orasi, pistaći, makadamija i američki pekan orasi.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi