Početna > Poučni sadržaji > Važnost hrane u najranijem periodu života > Alergena hrana: kada da, a kada ne?

Alergena hrana: kada da, a kada ne?

Roditelji se često pitaju kada je potencijalno alergena hrana prikladna, a kada nije. Zbog brige o detetovom zdravlju u masi informacija često nalazimo pogrešne podatke, pa grešimo i počinjemo izbegavati hranu koja nema dokazane štetne efekte.

Alergija na hranu se utvrđuje alergološkim testom koji pokazuje na koju hranu je dete alergično. Trenutno još nije dostupan alergološki test koji bi bio 100% tačan. Grubo rečeno, postoje tri vrste testa: kožni test, krvni test i provokacijski test. Međutim, svaki test trebao bi uvek tumačiti iskusni alergolog. 

Hranljive materije biljnog porekla

Kod dece se često može pojaviti alergija na pšenicu. Takve komplikacije roditelji često rešavaju upotrebom pira umesto pšenice. Pir, spelta ili krupnik je drevni oblik pšenice, što znači da će dete alergično na pšenicu imati reakciju i na pir, zbog čega je to neprikladna zamena.

Kikiriki takođe ima važnu ulogu u alergologiji jer je čest prehrambeni alergen koji izaziva teže oblike alergijskih reakcija. Doduše, reakcija na kikiriki ne mora uvek biti teška, ali čak i udisanje manje količine alergena može da izazove blaže simptome poput suzenja očiju i kijanja. To bi se moglo dogoditi ako je dete u sobi u kojoj je prisutan kikiriki, ali samo po sebi to nije opasno i neće izazvati smrtno opasnu reakciju.

Roditelji se često pitaju šta učiniti sa proizvodima na kojima piše da mogu sadržavati tragove različitih supstanci. Takva upozorenja proizvođači stavljaju na svoje proizvode da bi se zaštitili od moguće odgovornosti u slučaju alergijske reakcije. Međutim, takvi proizvodi većinom ne stvaraju probleme osobama sa alergijama jer uglavnom ne sadrže alergene u dovoljnoj količini. A pošto se osobe sa alergijama međusobno razlikuju, preporučuje se da se posavetujete sa alergologom o bezbednosti konzumiranja takvih proizvoda za vaše dete.

Budući da su to različiti alergeni, alergija na kikiriki ne mora biti i alergija na orašaste plodove. Kikiriki je mahunarka i raste ispod zemlje, a orašasti plodovi rastu na drvetu.  

Primeri orašastih plodova (koji rastu na drveću):

  • lešnici, 
  • orasi, 
  • indijski orasi, 
  • brazilski orasi, 
  • makadamija, 
  • američki orasi ili pekani.

Hrana životinjskog porekla

Dete koje je alergično na ribu nije automatski alergično i na rakove ili školjke jer su i tu prisutni različiti alergeni. Ako postoji dilema oko toga koju morsku hranu dete sme da jede, a koju ne, poželjno je uputiti se alergologu na odgovarajuće testiranje, gde će se utvrditi koju hranu dete može sigurno jesti i kod koje hrane se mogu očekivati reakcije.

Izjave koje tvrde da dete sa alergijom na kravlje mleko ne sme da jede govedinu ili dete sa alergijom na jaja ne sme da jede meso živine pogrešne su jer većina dece sa alergijom na mleko može bez ikakvih problema jesti govedinu, kao što i većina dece sa alergijom na jaja konzumira piletinu.

Međutim, kod dece sa alergijom često se javljaju dileme o vakcinisanju. Reč je o vakcinisanju protiv boginja, zauški i rubeole u vezi sa alergijom na jaja. Vakcina protiv nabrojanih bolesti je takođe potpuno sigurna za decu sa alergijom na jaja, tako da ih pedijatar može vakcinisati i lečiti kao i svu ostalu decu. To se odnosi i na sve ostale vakcine iz redovnog programa vakcinisanja.

Kod dece gde postoji rizik od alergijske reakcije na hranu, a naročito na proteine kravljeg mleka, možemo se zaštititi upotrebom mleka Novalac Allernova (ekstenzivni hidrolizat kazeina), koje ublažava alergijske reakcije. 

Mleko Novalac Allernova sadrži sve potrebne hranljive supstance za pravilan rast i razvoj deteta, a može da se koristi samo pod nadzorom lekara, a ne za hranjenje zdrave odojčadi

 

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi