Početna > Poučni sadržaji > Važnost hrane u najranijem periodu života > Hranjenje na flašicu – kada i koliko

Hranjenje na flašicu – kada i koliko

 

Posle rođenja deteta mame su često zabrinute i pitaju se da li njihovo odojče dobija dovoljno hrane. Najbolji pokazatelj je pravilno dobijanje na težini. Ako je odojče hranjeno na flašicu, merenje količine popijenog mleka je jednostavnije nego kod dojenja.

Odojče hranjeno na flašicu u prvom mesecu popiće 60–90 ml mlečne formule po obroku. Tokom prvih nekoliko nedelja tražiće obrok svaka tri do četiri sata. U početku je najbolje hraniti odojče na zahtev, tj. kada plače zbog gladi. Odojče koje majka doje uglavnom pije manje mleka po obroku, ali zato češće.

Tokom prvog meseca, ako vaše odojče spava duže od četiri do pet sati i počinje propuštati obroke, probudite ga i ponudite mu flašicu. Krajem prvom meseca odojče će popiti najmanje 120 ml po obroku, sa prilično predvidljivim ritmom hranjenja koji će biti na svaka četiri sata.Sa šest meseci vaše odojče popiće 180–240 ml otprilike svakih pet sati, a to zavisi od dohrane.

Količina mleka (bilo majčinog ili početne i prelazne formule) koja je detetu potrebna zavisi od njegove telesne težine. Dobra formula za izračunavanje potrebnih mililitara jeste njegova telesna težina podeljena sa koeficijentom 0,7 i pomnožena sa 100.

Primer za 4,5 kg teško odojče: 4,5 kg/0,7 x 100 = 643 ml

 Ali dete će najbolje samo regulisati unos u skladu sa svojim potrebama. I umesto da se držite tačno određene količine, dozvolite mu da vam samo pokaže kada je sito. Ako odojče postane nemirno za vreme hranjenja, verovatno želi da prekine hranjenje. Ako i posle toga što je sve popilo nastavlja da sisa i vuče iz prazne flašice, još je gladno.

Ipak, postoji donja i gornja granica. Većina dece zadovoljiće se sa 90–120 ml po obroku tokom prvog meseca i povećavaće obrok za 30 ml svaki mesec dok ne dođe do maksimalnih 210–240 ml. Ako vaše dete stalno želi manje ili više od toga, posavetujte se sa pedijatrom. Neka deca samo traže cuclu posle hranjenja jer žele da sisaju, pa se ta želja može zameniti glađu.

Između 2. i 4. meseca, kada odojče ima više od 5 kg, većini odojčadi koja se hrani na flašicu ne treba noćni obrok jer popiju više hrane tokom dana i stiču naviku dužeg spavanja po noći. Kao i uvek i ovde postoje razlike od deteta do deteta.

Najvažnije je da zapamtimo da je svako dete jedinstveno bez obzira na to da li je hranjeno na flašicu ili dojeno. I ni jedna brošura ne može vam precizno reći koliko često morate da hranite svoje dete i koju količinu mlečne formule mu treba dati. Te odgovore daće vam samo vaše dete, a vi ćete  vremenom naučiti šta vam ono poručuje.
 

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi