Jagode

Ovi snažni vesnici proleća još od antičkog doba poštuju se i kao slatki desert i kao zalogaj bogat lekovitim svojstvima. Njihov nutritivni sastav, u kojem se ističe visok udeo gvožđa i folne kiseline, dobro je došao već u najranijem periodu razvoja deteta, u majčinoj utrobi.

Plodovi jagode bogati su vitaminom C

Plodovi jagode bogati su vitaminom C, jednim od najjačih antioksidansa, ali i drugim antioksidansima, kao što su fenolni fitonutrijenti elagitanini i antocijani, koji im osiguravaju jarko crvenu boju i pružaju snažnu antioksidativnu i protivupalnu zaštitu. Međutim, nutritivno bogatstvo ovde ne prestaje. Plod jagode, uz obilje voćnih šećera i kiselina, sadrži i prebiotske sastojke, kao što su pektini, čija je uloga hranjenje ćelije crevnog epitela i snabdevanje energijom dobrih bakterija u sistemu za varenje. 

Činjenica da ovo voće spada u grupu namirnica koja nosi titulu „superhrane“ govori o kakvom nutritivnom blagu je reč.

Jagode su bobičasto voće koje se ubraja među namirnice za koje se navodi da imaju povećano alergeno dejstvo, međutim ne spada u osam najjačih nutritivnih alergena, gde se nalaze mleko, jaja, pšenica (gluten), soja, orašasti plodovi, kikiriki, riba i školjke. Upravo iz ovog razloga jagode se u ishranu odojčeta uvode sa povećanim oprezom, što podrazumeva davanje kašica sa ovim voćem u 8. mesecu detetovog života, uz šta bi najbolje bilo da majka još uvek doji. Jagode se daju prvo u manjim količinama, tokom prvog dela dana, i pri tome se prate moguće reakcije, koje se javljaju u prvom redu u obliku ekcema, zatim svraba i oticanja usta, jezika i grla, kao i poteškoća sa disajnim i gastrointestinalnim sistemom. Izrazito ozbiljne posledice alergije na jagode, kao što su anafilaksija i anafilaktički šok, javljaju se veoma retko. Najsigurnije je uvoditi jagode u ishranu odojčeta u obliku kašica. Može se naime dogoditi da dete udahne bobičasto. 

Konvencionalni uzgoj jagoda uključuje korišćenje zaštitnih sredstava, pesticida i insekticida, zato se preporučuje obavezno oprati ovo voće u tečnoj vodi, a ako ne može da se nabavi iz ekouzgoja, dodatno tretiranje u sirćetu ili limunskoj kiselini i sodi bikarboni najbolje će ukloniti tragove hemikalija.

Dobro oprane i usitnjene jagode obogatiće obrok vašeg deteta, pa tako žitna ili mlečna kašica mogu postati snažne „superkašice“.

Jagodica Bobica (voćno-mlečna kašica, 8 m.)

  • 5 srednjih jagoda
  • 1/2 manje banane
  • 50 g probiotskog jogurta

Priprema:
Jagode dobro operite, te ih zajedno sa bananom i jogurtom umiksajte ili zgnječite u ukusnu kašicu za svog mališana.

Šarena ekipa (voćno-povrćna kašica, 8 m.)

  • 3 srednje jagode
  • 1/2 jabuke
  • 1 srednja šargarepa
  • ¼ kelerabe
  • mali prstohvat cimeta

Priprema:
Sveže voće i povrće dobro operite, jabuku, šargarepu i kelerabu skuvajte, ohladite pa im dodajte jagode i cimet, a zatim štapnim mikserom pretvorite voće i povrće u kašicu.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi