Jednostavni prvi obroci

Jednostavni prvi obroci – povrće i meso

Nakon navršene 17. nedelje (što odgovara starosti od navršena 4 meseca) vreme je za uvođenje novih namirnica i kašaste/čvrste hrane (dopunska ishrana). Uvođenje dohrane pre tog perioda nikako se ne preporučuje, naime sistem za varenje odojčeta još nije dovoljno zreo da bi se mogao boriti sa raznovrsnom hranom. Važno je takođe da uvođenje ne odlažemo predugo. Sa uvođenjem kašaste/čvrste hrane mora se započeti do 26. nedelje života.

U prvih nekoliko nedelja od početka uvođenja nemlečne ishrane roditelji moraju biti strpljivi jer uvođenje hrane je na početku pre svega učenje i istraživanje, a ne da se obezbedi neophodan unos hranljivih materija. Prva hrana koju ponudimo odojčetu treba da bude jednostavna, a ukus neutralan da se dete lakše navikne.

Nakon nedelju dana, kad odojče savlada poteškoće sa prvim kašicama, nastavite sa uvođenjem kuvane šargarepe ili tikvica, karfiola, brokolija, kelerabe, po istom principu ispasirajte u kašicu. Kašice od povrća pripremite kao samostalni pire ili ih dodajte u majčino mleko i pirinač. Naravno, najpre uvedite jednu vrstu povrća i tek posle nekoliko dana drugu.

Za treće jelo odojčetu možete ponuditi kuvani krompir sa kašičicom ulja od soje ili repice; pasirajte ga da dobijte kašicu. Dodajte mu povrće, kuvanu šargarepu, tikvice, karfiol, brokoli ili kelerabu.

Majčinom ili u početnim i prelaznim formulama umesto pirinča možete da dodate kukuruznu kašicu. Nove smernice zdrave ishrane za odojčad zahtevaju da se nakon navršenog 4. meseca i pre navršenog 7. meseca, kada je odojče još uvek pretežno dojeno, u njegovu ishranu dodaju i žitarice koje sadrže gluten (pšenica...). Tako se smanjuje opasnost od razvoja celijakije. 

Uvođenje proteina, odnosno mesa

U tom periodu u ishranu odojčeta počinje se uvoditi nešto više belančevina, i to onih iz mesa. Nemasno belo pileće ili ćureće meso i crveno meso zeca ili ždrebeta i teletina najprimerenije su vrste mesa koje se prve uvode. Pileće, ćureće i zečije meso su lako svarljiva mesa zbog kratkih mišićnih vlakana. Meso treba da je zastupljeno na jelovniku dva do tri puta nedeljno. U ovom periodu meso je i glavni izvor gvožđa u ishrani odojčeta (90% potreba za gvožđem mora da dobije nemlečnom ishranom).

Važnost visokokvalitetnih masnih kiselina 

Nakon uvođenja nekoliko osnovnih namirnica u ishranu odojčeta počinju se kombinovati mlečno-žitne, voćno-žitne i kašice od mesa i povrća. Pri tome se ne sme zaboraviti da je odojčetu potreban i unos kvalitetnih masnoća. To su pre svega biljna ulja, a da bi odojče dobilo sve neophodno potrebne masne kiseline, predlažem da upotrebite mešavinu visokokvalitetnih ulja (ulje od soj, repice, kukuruzno i maslinovo ulje). Ulje se obično dodaje u kašice od povrća, kašice od povrća i žitarica i mesne kašice i to na kraju pripreme da se sačuvaju visokokvalitetne masne kiseline. Na količinu obroka 150–200 g doda se jedna kašičica ulja (8–10 g).

Ako je ikako moguće, kašica se uvek priprema od svežeg povrća. Neće biti pogrešno ako upotrebite smrznuto povrće. Sveže pripremljenu kašicu možete smrznuti u manjim posudicama, ali ne na duže od tri nedelje. Važno je takođe da u kašice ne dodajete so i šećer!

 Prva kašica od pirinača: 

 • 20 g kuvanog pirinača
 • 100 ml majčinog mleka (početne i prelazne formule)

 Ispasirajte da dobijete gustu kašicu poput krem čorbe.

 Prva kašica od povrća:

 •  60 g šargarepe (tikvice, kelerabe, karfiola ili brokolija)
 • 20 g kuvanog pirinača
 • 100 ml vode u kojoj se kuvalo povrće (po potrebi može i više)
 • 8 g ulja od repice

 Povrće isecite na sitne komadiće i kuvajte u manjoj količini vode.

 Kašica od povrća, krompira i mesa:

 •  60 g povrća (šargarepe, tikvice, kelerabe, karfiola, brokolija ili praziluka)
 • 40 g krompira
 • 20 g zečetine
 • 150 ml neslane goveđe supe ili bujona za supu* (po potrebi može i više)
 • 10 g ulja od repice

 * Bujon pripremite od nemasne govedine ili piletine uz dodatak šargarepe, kelerabe i malo praziluka.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi