Početna > Poučni sadržaji > Važnost hrane u najranijem periodu života > Kako sigurno pripremiti mlečnu formulu sa vodom?

Kako sigurno pripremiti mlečnu formulu sa vodom?

Voda koju koristimo za pripremu mlečne formule za odojčad mora biti iz sigurnog izvora. Možete koristiti vodu iz flaše ili prokuvanu vodu iz slavine koja je ključala oko pet minuta i koju ste ohladili na 40 oC. Zatim sa pripremom obroka ne čekajte duže od 30 minuta. Ne pripremajte formulu sa ključalom vodom da se ne bi izgubili vitamini i drugi korisni sastojci osetljivi na visoku temperaturu.

Važno obaveštenje za roditelje: razređivanje mlečne formule dodavanjem vode je opasno!

Dodavanje veće količine vode u mlečnu formulu od preporučene radi uštede na mlečnoj formuli ili davanje vode detetu umesto obroka može izazvati opasno stanje koje zovemo trovanje vodom.

U pozadini predoziranja ili intoksikacije vodom krije se hiponatrijemija, odnosno sniženje nivoa natrijuma u krvi. Simptomi koji se javljaju kod niskih nivoa natrijuma u krvi jesu glavobolja, umor, muka, učestalo mokrenje i dezorijentacija.

Dodavanje više vode nego što je preporučeno u mlečnu formulu takođe snižava koncentraciju nutritivnih sastojaka koje dete treba da dobije sa svakim hranjenjem. Kao posledica je moguće usporavanje razvoja i rasta. Roditeljima se upravo iz tih razloga savetuje da uvek pripreme obrok tačno po uputstvima proizvođača.

Kako testirati temperaturu mlečne formule u flašici?

Najjednostavniji način provere jeste da nekoliko kapi stavite na unutrašnju stranu ručnog zgloba. Temperatura mleka mora biti prijatna.

Koliko dugo sme stajati pripremljena mlečna formula?

Obrok pripremite prema uputstvu proizvođača. Morate ga potrošiti odmah, a ostatak baciti. Mlečne formule nidu sterilni proizvodi i ne preporučuje se čuvanje pripremljenog mlečnog obroka (čak ni kad je početno i prelazno formulo Novalac pomešano sa kašicom) jer se broj bakterija može brzo povećati. Preporučujemo vam da pripremite onoliku količinu kašice koliko procenjujete da će dete pojesti. Najvažnije je da vaše dete dobije besprekoran i svež obrok.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi