Moji prvi obroci
Uvođenje čvrste hrane ne sme započeti pre navršenog 4. meseca života, ali ni nakon 6. meseca.
Preporučuje se da se svim bebama uvede kašasta/čvrsta hrana do navršene 26. nedelje jer se time postiže ispravan razvoj refleksa žvakanja i istovremeno se obezbeđuje dovoljan unos gvožđa. Dojenje bi trebalo nastaviti do 2. godine, a na želju mame i deteta čak i duže.
Kašica od povrća, krompira i mesa (od navršenog 5. do 7. meseca)
Količina/obrok |
Sastojci i priprema |
20-30 g |
Sastojci: nemasno meso (teleće, pileće, ćureće, zečetina) ili žumance* (jedanput nedeljno) ili morska riba*. |
90-100 g |
Sastojci: povrće (npr. šargarepa, tikvice, karfiol, keleraba, brokoli, bundeva, komorač, spanać). |
40-60 g |
Sastojci: krompir ili pirinač ili palenta ili pšenica**, raž**, ječam**, zob**, (biožitarice za odojče**, testenina**). |
30-45 g |
Sastojci: voćni sok (od jabuke ili ribizle – ili sok obogaćen vitaminom C: bar 40 mg vitamina C/100 ml soka ili pasirano voće). |
8-10 g |
Sastojci: biljno ulje (ulje uljane repice ili sojino ulje ili maslinovo ulje), povremeno maslac. |
* nakon navršenog 6. meseca
** sadrži gluten, koji se postupno uvodi između navršenog 6. i 7. meseca u malim količinama
*** takva voda sadrži mnogo vitamina i zato se ne sme prosuti
Mlečno-žitna kašica (od navršenog 6. do 8. meseca)
Količina/obrok |
Sastojci i priprema |
200 ml |
Sastojci: majčino mleko ili prelazna mlečna formula (npr. Novalac 2). |
20 g |
Sastojci: integralne žitne pahuljice (pirinač, kukuruzna krupica, pšenična krupica**, zobene pahuljice**, zob**, raž**). |
20 g |
Sastojci: pasirano voće ili voćni sok |
** sadrži gluten, koji se postepeno uvodi između navršenog 6. i 7. meseca u malim količinama
Žitno-voćna kašica (od navršenog 7. do 9. meseca)
Količina/obrok |
Sastojci i priprema |
20 g |
Sastojci: integralne žitne pahuljice bez dodatog šećera (zobene pahuljice, pšenični griz). |
100 g |
Sastojci: pasirano voće (sveže sezonsko voće, npr. jabuke, kruške, breskve, nektarine, kajsije, borovnice, maline; banane su veoma slatke pa ih treba zgnječiti sa manje slatkim voćem) ili voćni sok. |
5 g |
Sastojci: biljno ulje (ulje uljane repice ili sojino ulje ili maslinovo ulje), povremeno maslac. |