Pečurke

Raznovrsnim izborom žitarica, voća, povrća, mesa i ribe u ishrani dece često se, zbog njihove neuglednosti i zagonetnosti, zaborave, ali i izbegavaju pečurke. Postavlja se pitanje da li su u dečijoj ishrani pečurke uopšte poželjne, zdravstveno sigurne i nutritivno vredne ili su nepotrebna, pa čak i opasna namirnica?! 

Ishrana deteta jedna je od glavnih tema roditelja, ali i stručnjaka, posebno kada se govori o tome kada i šta. Uprkos direktivama koje su dale Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropsko društvo za dečiju gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu (ESPGHAN) o ishrani odojčadi, mišljenja o tome kada i koju namirnicu uvesti u ishranu deteta su još uvek podeljena, a posebno su kontroverzne upravo pečurke.

Ipak, usaglašenost većine stručnjaka postoji, pa se zato najčešće preporučuje uvođenje pečuraka u detetovu ishranu nakon prve godine života, naravno postepeno i sa oprezom! Iako alergija na glikoproteine pečuraka ne spada u grupu 8 glavnih nutritivnih alergena (kravlje mleko, soja, jaja, gluten, kikiriki, orašasti plodovi, citrusi, riba i školjke), ona ipak postoji, ali glavni razlog za oprez su mikrobiološka kontaminacija, brza i laka kvarljivost namirnice i, usled većeg sadržaja biljnih vlakana, teža svarljivost. Naravno, ako je reč o detetu koje već ima neku nutritivnu alergiju, stručnjaci se slažu da se uvođenje pečuraka u ishranu odloži posle druge, pa čak i treće godine života.

Pečurke sadrže mnogo korisnih proteina, vitamina i minerala

Biološki slične biljkama, samo bez hlorofila, pečurke i biljke dele i nutritivne karakteristike, kao što su nizak sadržaj jednostavnih ugljenih hidrata i mnogo biljnih vlakana. Uprkos izrazito visokom sadržaju vode (čak preko 90%) i posledično niskom sadržaju suve materije, pečurke sadrže mnoge nutrijente, od kojih je zanimljivo pomenuti riboflavin (vitamin B2) sa čak 40% preporučenog dnevnog unosa (RDA) i nijacin sa 30% RDA, kao i ostale vitamine i minerale, od kojih je najzastupljeniji bakar sa čak 40% RDA. Zanimljiva je činjenica da su upravo pečurke, koje ujedno sadrže izrazito nizak procenat masti, jedini neživotinjski izvor vitamina D, a sintetizuju ga uz pomoć sunčeve svetlosti, koju i naš organizam koristi za sintezu tog vitamina.

Nutritivna vrednost pečuraka poznatija je po specifičnom sastavu, koji uključuje danas popularne imunostimulativne materije beta-glukane, termostabilan antioksidans L-ergotionein i hitin, polisaharid koji izgrađuje ćelijski zid i ima ulogu biljnih vlakna.

Na našim prostorima prisutno je mnogo vrsta pečuraka. Najzastupljenije kao prvi izbor pečurke u ishrani vašeg deteta preporučuju se šampinjoni, zatim bukovače i vrganji. Egzotične i aromatične vrste pečuraka poput tartufa i šitaki pečuraka bolje je detetu dati što kasnije, odnosno nakon navršene treće godine života.

Iako su navedene vrste pečuraka karakteristične za jesenji period, dostupne su tokom cele godine u većini prodavnica, a najvažnije je od svega je odabrati one pravilnog oblika, čvrste, neoštećene i sveže. Pečurke sumnjivih boja, bliske isteku roka trajanja, neprijatnog mirisa, osušene ili sluzave površine obavezno izbegavajte, pogotovo kad planirate pripremu obroka za dete.

Iako ovaj postupak ne spada u standardni način čišćenja pečuraka, prilikom pripreme jela za vaše najmlađe najbolje je pečurke blago isprati i oljuštiti, zatim ukloniti tvrđe i žilave delove. Pečurke NIKADA ne servirajte sirove ili nedovoljno termički obrađene, kako zbog opasnosti od mikrobiološke kontaminacije, tako i zbog toga što se teško vare. Prilikom termičke obrade, kuvanjem razgrađuje se hitin i one postaju lakše svarljive.

Kao i uvođenje većine namirnica u ishranu deteta, i uvođenje pečuraka zavisi od vaše maštovitosti, međutim njihova specifična aroma traži ublažavanje i „maskiranje“ već poznatim namirnicama. Ako se detetu svidi tako ponuđen obrok, s vremenom će jesti pečurke u sosu od sira sa testeninom ili pirinčem, u krem supama, varivima ili čak samostalno kao prilog glavnom jelu.

Pečurke se kulinarski gledano idealno slažu sa jajima, pri čemu je bitno da na već pripremljene pečurke dodajete jaja kako biste bili sigurni da su dobro skuvane. Omleti sa pečurkama i šarenim povrćem uz dodatak sira biće omiljen obrok za vaše mališane, a vama idealan način da „neprimetno dobiju“ obilje belančevina, vitamina i minerala u njihovom tanjiru. Dobar predlog su i domaći namazi od dinstanih pečuraka, maslinovog ulja, sira i blagih začina koje detetu možete ponuditi sa grisinima ili hlebom kao finger food.

Često zaboravljene, pečurke u detetovoj ishrani ne moraju biti tabu, a jesen je najbolje vreme da ih se prisetimo i njima obogatimo svoju i detetovu ishranu.

Alergija ili laktozna intolerancija?

Nepodnošenje kravljeg mleka je relativno čest problem kod dece. Međutim, nije isto ako vaše dete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Alergija na proteine kravljeg mleka

Pod pojmom alergije opisujemo preveliku reakciju (preosetljivost) imunog sistema na određenu supstancu – alergen, koji inače nije opasan za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o ishrani odojčadi