Početna > Katalog proizvoda > Novalac 2

Kome je namenjen Novalac 2? 

 • Odojčadi bez tegoba sa varenjem
 • Odojčadi posle navršenog 6. meseca života
 • Odojčadi kao dopuna raznovrsnoj prehrani

Kratak opis

Novalac 2 je prelazno mleko prilagođeno za ishranu odojčadi nakon 6. meseca starosti.

Prednosti

 • Dodate omega-3 i omega-6 masne kiseline doprinose normalnom razvoju mozga i vida odojčadi
 • Izvor vitamina D (za normalan rast i razvoj kostiju odojčadi), C, E, K1 i biotina
 • Izvor kalcijuma

Novalac 2 prelazno mleko prilagođeno je za ishranu odojčadi starije od šest meseci. Deo je mešovite ishrane, ali se pre navršenih šest meseci života ne sme upotrebljavati kao zamena za majčino mleko. Preporučuje se kao dopunska hrana ako dojenje nije dovoljno i kao prelazna hrana nakon upotrebe Novalac 1 početnog mleka za odojčad.

Prelazno mleko Novalac 2 sadrži  proteine, masti, ugljene hidrate, aminokiseline, vitamine i minerale. Dodate su omega-3 i omega-6 masne kiseline koje doprinose održavanju normalne funkcije mozga i vida odojčadi, izvor vitamina D (za normalen razvoj i rast kostiju), C, E, K1 i biotina i izvor kalcijuma. 

Evropske smernice za ishranu odojčadi posle navršenog 6. meseca pored uvođenja krute hrane preporučuju nastavak dojenja (odnosno hranjenje mlečnom formulom ako mama ne može da doji). Do navršenog 12. meseca ne preporučuje se davanje kravljeg mleka kao samostalnog obroka. Za odojče od 6 meseci kravlje mleko sadrži 3 puta više soli. To je jednako kao da odojče svaki dan popije 3 puta slaniju mlečnu formulu ili majčino mleko. Pijenje kravljeg mleka kao zamena za dojenje ili mlečnu formulu već posle 6. meseca može izazvati oštećenje bubrega i visoki krvni pritisak kasnije u životu.

Novalac 2 je deo velike grupe proizvoda posebno prilagođenih odojčadi pažljivo izabranim sastojcima i kontrolisanim kvalitetom. Za decu stariju od 12 meseci preporučujemo prelaz na mleko za decu Novalac 3.

Sastav mlečne formule Novalac u skladu je sa evropskim direktivama o dečijoj mlečnoj hrani. Novalac 2 ne sadrži genetski modifikovane organizme (GMO), a ni gluten.

Uobičajeno doziranje mlečne formule Novalac 2:

Starost (meseci)

6 +

Telesna težina (kg)

> 7,5

Broj obroka/dan

3*

Broj merica za pripremu jednog obroka

7

Količina vode (ml)

210

Do vrha napunjena i do ruba poravnata priložena merica sadrži 4,3 g mlečne formule Novalac 2.

Priprema:

 • pre pripreme svakog obroka operite ruke
 • flašicu i poklopac sa cuclom prokuvajte u vodi. Neka ključa bar pet minuta
 • vodu za pripremu obroka prokuvajte u pokrivenoj posudi. Neka ključa bar pet minuta
 • vodu u posudi ohladite na 40 stepeni i sipajte je u flašicu
 • sipajte u flašicu preporučeni broj merica pomoću priložene merice
 • flašicu zatvorite i dobro promućkajte da se prašak potpuno rastvori 

 

 

Uputstvo za pripremu

Alergeni

 • Obrano mleko
 • Sojin lecitin
 • Laktoza

Jednostavni prvi obroci

Nakon navršene 17. nedelje života odojčeta (što odgovara starosti od navršena 4 meseca) vreme je za uvođenje novih namirnica i kašaste/čvrste hrane (dopunska ishrana). Kod sve odojčadi uvođenje mešane hrane mora se započeti do 26. nedelje života.

Pročitaj članak
Andreja Širca Čampa
Andreja Širca Čampa,
univ. dipl. inž. živ. tehn.
klinička dijetetičarka

Hranjenje na flašicu – kada i koliko

Posle rođenja deteta mame su često zabrinute i pitaju se da li njihovo odojče dobija dovoljno hrane. Najbolji pokazatelj je pravilno dobijanje na težini. Ako je odojče hranjeno na flašicu, merenje količine popijenog mleka je jednostavnije nego kod dojenja.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Važno obaveštenje: Majčino mleko je najbolja hrana za odojčad. Mleko Novalac se može koristiiti samo na osnovu saveta zdravstvenih radnika nezavisnih od proizvođača hrane, koji se brinu o zdravlju odojčeta ili majke, a na bazi individualnih posebnih potreba za rast i razvoj odojčeta.